Oglasi

Video: Robot bez poteškoća savladava prepreke

Robot preskače jednu prepreku, da bi se zatim vješto popeo uz set neravno postavljenih stepenika.

[YouTube/BostonDynamics]

Prije dvije godine kompanija Boston Dynamics predstavila je svoju novu generaciju Atlas robota, koja se bez poteškoća samostalno kretala kroz šumu.

U posljednjem videu iz kompanije, kojeg su naslovili "Parkour", prikazana je znatno naprednija verzija robota.

Parkour je trening disciplina koja je izrasla iz vojnog treninga prevazilaženja prepreka.

Cilj je brzo kretanje kroz kompleksno okruženje, obično gradske sredine, koristeći okolinu na neobičan i inovativan način.

Sada u vlasništvu japanske kompanije

U ovom videu dvopedalni robot s baterijskim napajanjem ne samo da trči, već preskače jednu prepreku, da bi se zatim vješto popeo uz set neravno postavljenih stepenika bez ikakvih problema.

Robot sada ima dovoljno procesne snage da može koristiti noge, ruke i torzo kako bi balansirao dok se kreće te se bez problema podiže na sljedeću 40 centimetara visoku prepreku, dok koristi kompjutersku viziju kako bi locirao narednu, piše portal Engadget.

Japanska kompanija Softbank kupila je Boston Dynamics i njene robote od Googleovog Alphabeta prošle godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.