Video: Replika Memorijala holokaustu ispred kuće desničara

Njemačka politička umjetnička grupa napravila je repliku berlinskog Memorijala holokaustu ispred kuće ekstremno desničarskog političara Björna Höckea, kao odgovor na njegovu januarsku izjavu da se zemlja treba prestati iskupljivati za nacističku krivicu.

Aktivisti iz Centra za političku ljepotu izgradili su 24 betonska bloka u vrtu pored Höckeove kuće, koji predstavljaju manju instalaciju Memorijala holokaustu u Berlinu, u kojem se nalazi 27.000 sivih blokova, koji predstavljaju groblje.

 

 

Udruženje je kazalo da želi poslati podsjetnik na užase koje je doživjelo šest miliona Jevreja, koji su ubijeni tokom Drugog svjetskog rata. 

Nedugo nakon što je političar stranke Alternativa za Njemačku (AfD) održao kontroverzni govor u kojem je Memorijal holokaustu u Berlinu nazvao “spomenikom srama” udruženje je počelo prikupljati sredstva za zemljište u blizini njegove kuće kako bi izgradilo repliku.

“Nadamo se da svaki dan uživa u pogledu kad pogleda kroz prozor”, rekao je čelnik udruženja Philipp Ruch novinama Frankfurter Rundschau.

Instalacija će biti postavljena najmanje dvije godine iako se aktivisti nadaju da će prikupiti dovoljno sredstava da ona bude postavljena pet godina, navodi The Guardian.

Izvor: Agencije