Video: Reklama za deterdžent – sirovi rasizam

Kineska reklama za deterdžent u kojoj je prikazano kako crnca ubace u veš mašinu i nakon pranja iz nje izlazi svjetloputi Azijat je izazvala žestoke reakcije, iako više u inostranstvu nego na domaćem tržištu.

U reklami za deterdžent Qiaobi je prikazan kako crnac zviždi i namiguje mladoj Kineskinji, koja ga pozove da joj priđe, stavi mu paketić deterdženta u usta, te ga silom ugura u veš mašinu.

Nakon toga ona sjedne na poklopac mašine dok muškarac vrišti. Nekoliko trenutka kasnije iz mašine izađe Azijat u čistoj odjeći, nakon čega se djevojka nasmije.

Tako ispada da je Kineskinja deterdžentom “isprala crnilo” iz crnca.

Brojne korisnike društvenih mreža je ova reklama iznervirala i naljutila.

‘Ukradena reklama’

Neki su kazali da je reklama ukradena ideja slične italijanske reklame, u kojoj je bijelac pretvoren u crnca uz slogan: “Obojeno je bolje”.

Kineska verzija koristi istu muziku i zvučne efekte kao italijanski snimak.

Kineska reklama je na YouTubeu imala više od milion pregleda. Korisnik koji je postavio, Benoit Florencon, za nju je kazao da je “izvorni rasizam“.

Kina historijski nije imala gotovo nikakvu migraciju ljudi afričkog porijekla, iako je porastao broj tamnoputih stanovnika proteklih godina, s obzirom da je Kina postala najveći trgovački partner afričkog kontinenta.

Tradicionalni stav u kojem se cijeni bijela koža kod žena je doprinijela predrasudama spram tamnoputih ljudi.

Kozmetička kompanija Shanghai Leishang, koja proizvodi deterdžent u gel kapsulama, nije odgovorila na pozive na komentar.

Reklama je navodno ranije ovog mjeseca prikazana u kinima.

Izvor: Al Jazeera i agencije