Video: Regija navija za BiH i Hrvatsku

Beograđani smatraju da BiH i Hrvatska ove godine mogu prirediti iznenađenje (Anadolija)

Iako su se iz regije samo reprezentacije Hrvatske i BiH uspjele kvalifikovati za predstojeće Svjetsko prvenstvo u nogometu, većina stanovnika Zapadnog Balkana pažljivo će pratiti dešavanja u Brazilu.

Građani Beograda, Skoplja, Podgorice i Prištine uglavnom će navijati za timove te dvije države, izvještava agencija Anadolija.  

Nogometna groznica uoči SP-a u Brazilu zahvatila je Makedoniju, a pošto se makedonska reprezentacija nije plasirala na turnir u Brazilu, velika većina Makedonaca navijat će za reprezentacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Nogometni trener Zoran Lazovski kazao je za agenciju Anadolija da će na predstojećem Mundijalu bodriti BiH i Hrvatsku jer su mu bliske i igraju sličan nogomet kao i Makedonija.

“Možda su oni za stepenicu bolji od Makedonije, ali vidjet ćemo koliko će moći u Brazilu. Ja svakako navijam za te dvije selekcije“, kazao je Lazovski.

Nastava se u makedonskim školama završava u utorak, što je još jedna od radosti za školarce koji će moći gledati utakmice i u kasnim noćnim satima.

Učenik Murat Idriz rekao je kako je njegov favorit na Mundijalu ekipa BiH i kako se nada da će Edin Džeko biti najbolji strijelac turnira u Brazilu.


Beograd

I učenica Dženita Erguvan će svim srcem navijati za bh. Zmajeve, a utakmice će, kako je kazala, gledati sa društvom koje, također, bodri Sušićevu ekipu.

Priština navija za timove iz regije

Centralne ulice, kafei i barovi u Skoplju već su ukrašeni zastavama reprezentacija koje će nastupiti na Mundijalu, a u gotovo svim ljetnim baštama postavljeni su i TV-ekrani putem kojih će građani gledati utakmice 32 najbolje selekcije svijeta.

Građani Podgorice uglavnom će navijati za susjednu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Neki će biti uz Hrvatsku, dok ima i onih koji će navijati za Brazil i Njemačku.

Kako reprezentacija Kosova još nema pravo da se takmiči na međunarodnom nivou, građani Prištine će navijati za Hrvatsku i BiH. Reporter Anadolije javlja da se na obje reprezentacije gleda sa simpatijama.

“Podržavam Hrvatsku zbog Mandžukića. Sviđa mi se hrvatska nacionalna ekipa i nadam se da će otići daleko”, kazao je Adnan, stanovnik Prištine.

Dodaje da i Bosna i Hercegovina ima dobru reprezentaciju i da je prvi put na Prvenstvu.

“Mislim da će da napravi iznenađenje, iako ima tešku grupu, ali ima jako dobre igrače kao što su Pjanić i Džeko”, rekao je.

Ulični prodavač nacionalnih dresova kaže da se dresovi bh. reprezentacije dobro prodaju.


Skoplje

“Italijanski dresovi se prodaju dobro. I bosanski se prodaju, postoji interesovanje za bosanske jer do sada nije bilo njihovih dresova.”   

Prema njegovom mišljenju, Brazil je kao domaćin favorit, a jaka je i Argentina. Također, sviđaju mu se i reprezentacije BiH i Hrvatske.

“Voleo bih da obe postignu puno jer su države koje vole i nas Albance sa Kosova i podržavaju nas”, rekao je.

Agim Berisha iz Prištine smatra da je nacionalni tim Hrvatske jači od reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali da su obje ekipe dobre.

U razgovoru s reporterom Anadolije, Safet iz Glogovaca rekao je da će podržavati reprezentaciju BiH.

“Lično sam navijač Bosne. Nažalost, na Prvenstvu nije prisutno Kosovo jer da jeste, za njega bih navijao. Nadam se da će u budućnosti i Kosovo biti prisutno, kao što su i Bosna i Hrvatska, koje su prijateljske zemlje Kosovu.”

Beograđani uz BiH i Hrvatsku

Za osvajanje titule na predstojećem Svjetskom prvenstvu u nogometu, prema mišljenju Beograđana, najviše šansi imaju Argentina i ovogodišnji domaćin, Brazil. Podršku, osim velikim reprezentacijama, ove godine pružit će i debitantu na ovom takmičenju, Bosni i Hercegovini.


Podgorica

“Ove godine navijaću za Italiju, a najviše šanse imaju Brazil i Argentina. Što se timova BiH i Hrvatske tiče, solidni su. Za Bosnu ću da navijam, za Hrvate neću, ali nisu loši, mogu prvi krug da prođu”, rekao je Vladimir.

Slaven koji, također, vjeruje da Brazil ima najveću šansu za osvajanje titule, istakao je da BiH i Hrvatska ove godine mogu prirediti iznenađenje.

“Bosna i Hercegovina i Hrvatska mogu da budu iznenađenje, pogotovu Bosna. Ona mi je favorit za to iznenađenje”, rekao je.

Bojana, koja živi u Beogradu, kazala je da će, s obzirom na to da joj je suprug iz Hrvatske, ove godine navijati za Hrvatsku, a kako je ona sama iz Bosne, imat će “komšiluk za navijanje”.

“Mislim da Hrvatska realno može da prođe. Što se Bosne tiče, ipak su prvi put na ovako velikom takmičenju i možda nemaju iskustva koje je za to potrebno, ali želim im sve najbolje”, rekla je, komentarišući kvalitet timova te dvije reprezentacije.


Priština

Bojan koji smatra da najveću šansu u Brazilu imaju Argentina i sam domaćin, naveo je da će navijati za Argentinu i rekao kako smatra da Bosna i Hrvatska neće napraviti neki rezultat.

“Bosna i Hrvatska nemaju nikakve šanse, neće proći ni prvi krug. Bosna ima nešto bolju ekipu i možda može da prođe grupu, Hrvatska ne može”, kazao je Bojan sa kojim se složila i Marija koja za ta dva tima smatra da nemaju “potreban kvalitet”, ali će svoju podršku pružiti Bosni i Hercegovini.

Navodeći da će predstojeće Svjetsko prvenstvo biti neizvjesno, Andrej je prokomentarisao: “BiH i Hrvatska su dobre ekipe, verujem da će proći grupnu fazu, ali ne verujem da će postići neki poseban uspeh.”

Upitan za koga će navijati na 20. svjetskom prvenstvu u nogometu, koje će se održati od 12. juna do 13. jula, Aleksa Nedić je rekao: “Svakako ću navijati za Bosnu i Hercegovinu, kao znak podrške. Znam da im je teško u ovim trenucima, zbog poplava, ali su se oni ipak izborili i ipak će ići. Veliku podršku im pružam! Što se Hrvatske tiče, jednostavno su bolji od nas i prošli su, šta da se radi, nemam ništa protiv i njima želim sve najbolje.”

Izvor: Agencije