Video: Razvijena vještačka materica

Uređaj ispunjen tečnošću koji reproducira uvjete u materici mogao bi znatno povećati šanse za preživljavanje izrazito rane nedonoščadi, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications koja je ohrabrujuće rezultate ostvarila s fetusima janjadi.

Naučnici u dječijoj bolnici u Philadelphiji (SAD) razvili su uređaj opremljen plastičnim džepom ispunjenim tečnošću te vrpcom nalik pupčanoj koja dovodi kisik, stvarajući tako tečnu sredinu u kakvoj se razvija fetus, prenosi Hina.

Zahvaljujući tom uređaju, uspjeli su tokom četiri sedmice razviti fetus janjeta, životinje čiji se razvoj pluća odvija “na način vrlo blizak” razvoju ljudskih pluća, piše u studiji.

Fetus janjeta bio je stavljen u uređaj nakon 15 do 16 gestacijskih sedmica. To je stepen na kojem je razvoj njihovih pluća ekvivalentan stepenu razvoja “izrazito rane nedonošenosti” ljudskog fetusa, od 23 do 24 gestacijske sedmice.

Alan Flake, jedan od autora studije, rekao je da je sedam janjećih fetusa uspjelo preživjeti duže od 25 dana. To je prvi put da je vanjski sistem uspio održati vitalne funkcije i osigurati razvoj životinjskog fetusa toliko dugo, stoji u studiji.

Za razvoj vještačke materice pogodne za ljudsku nedonoščad trebat će još deset godina, no takav uređaj bio bi daleko bolji od inkubatora koji se vještački ventiliraju.

Gotovo 30.000 novorođenčadi u Sjedinjenim Američkim Državama rađa se kritično rano, između 23. i 26. gestacijske sedmice. Na tom stepenu razvoja djetešce teži tek nešto više od 500 grama, a njegova pluća nisu sposobna za udisanje zraka i šanse za preživljavanje male su.

Stopa smrtnosti iznosi do 70 posto, a oni koji uspiju preživjeti suočeni su sa dugotrajnim invaliditetom.

Izvor: Al Jazeera i agencije