VIDEO: Putin uključio i ratne brodove u napade u Siriji

Izvor: Ministarstvo odbrane Rusije

Sa četiri ruska ratna broda u Kaspijskom moru lansirano je 26 raketa na položaje grupe Islamska država Irak i Levant, koje su pogodile mete, saopćili su ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu u zajedničkom televizijskom obraćanju.

Ruski napori će biti “sinhronizirani s akcijama sirijske vojske na terenu i akcijama naših zračnih snaga te će dati podršku ofanzivnoj operaciji sirijske vojske”, rekao je Putin na sastanku sa Šojguom u srijedu.

“Uz zračne snage, uključena su i četiri ratna broda kaspijske flotile”, kazao je Šojgu, dodavši da su brodovi izveli 26 raketnih napada na 11 meta.

“Intenzitet napada se povećava”, zaključio je.

Putin je istakao potrebu za saradnjom s koalicijom koju predvodi SAD, rekavši da bez kooperacije SAD-a, Turske i Saudijske Arabije intervencija vjerovatno neće biti uspješna.

Istovremeno su u srijedu sirijska vojska i provladine snage pokrenule veliku kopnenu operaciju u provinciji Hama, uz zračnu podršku ruskih borbenih aviona, rekao je vojni izvor za AFP.

“Sirijska vojska i savezne snage počele su kopnenu operaciju u sjevernim dijelovima provincije Hama … pokriveni ruskim zračnim snagama”, kazao je izvor.

SAD: Impresivna vojna snaga Rusije

Američki ambasador pri NATO-u Douglas Lute izjavio je danas da je Rusija nagomilala impresivne vojne snage u Siriji i da nastavlja da dovlači pojačanja.

Ambasador je na brifingu za novinare u sjedištu NATO-a rekao da ruska ratna mornarica u bazama u istočnom Mediteranu sada ima 10 brodova i ocijenio da je to “pomalo neuobičajeno”.

“Poslali su i pješadijski bataljon sa artiljerijskom podrškom i raketne baterije”, kazao je Lute, navodeći da su u Siriji razmješteni i ruski sistemi za protivzračnu odbranu.

Ukazao je i da su veličina ruskih snaga i brzina njihovog razmještanja u Siriji “prilično impresivni”.

U Briselu će sutra biti održan sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a, a glavne teme bit će situacija u Siriji i nedavni incidenti u turskom zračnom prostoru u koji su zašli ruski borbeni avioni.

Najmanje četiri žrtve

Val današnjih ruskih zračnih napada u zapadnoj Siriji koordiniran je s kopnenim napadima sirijske vojske na najmanje četiri položaja pobunjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenose agencije.

U saopćenju ove monitoring grupe sa sjedištem u Londonu navodi se kako kopnene napade izvode “režimske snage” – termin koji SOHR koristi u širem smislu, kako bi precizirao da na terenu napad izvodi “sirijska vojska u savezništvu sa lokalnom i stranom milicijom”, prenijela je agencija Reuters.

Sirijska provincija Hama i oblasti u susjednoj provinciji Idlib našle su se u srijedu ujutro pod intenzivnim valom ruskih zračnih napada, saopćila je ista monitoring grupa, koja ima izvještače sa terena.

Opservatorija je navela da je u toku i snažno bombardiranje ciljeva raketama “zemlja-zemlja”.

Na videosnimku navodnih zračnih udara, koji su na YouTube postavili aktivisti, navodi se kako su najmanje četiri osobe poginule, da je veliki broj ljudi ranjen i da se očekuje porast broja smrtno stradalih.

Al Jazeera nije u mogućnosti nezavisno potvrditi navode o zračnim udarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije