Video: Prvi međuzvjezdani asteroid oduševio naučnike

Naučnici planiraju proučiti uzorke kako bi našli odgovore o porijeklu vode i organske materije na Bennuu (NASA/Ilustracija)

Kretanje asteroida Oumuamua kroz naš solarni sistem [WIYN Observatory/Ralf Kotulla]

Naučna analiza otkrila je da je asteroid neobično izduženog oblika prvo nebesko tijelo iz međuzvjezdanog prostora koje je prošlo kroz naš Sunčev sistem.

Asteroid su 19. oktobra prvi put primijetili istraživači na Havajiima koristeći se teleskopom Pan-STARRS 1. Nazvali su ga “ʻOumuamua”, što na havajskom znači “glasnik izdaleka koji stiže prvi”.

Analiza rađena proteklog mjeseca otkrila je da ʻOumuamua ima nepravilan oblik koji liči na cigaru, dug je približno 400 metara, što ga razlikuje od ostalih asteroida pronađenih u našem Sunčevom sistemu.

Astronom Ralk Kotulla s Univerziteta Wisconsin–Madison nazvao ga je “stvarno rijetkim objektom” koji juri kroz naš sistem neviđenom brzinom 64.000 km/h.

[Izvor: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory]

“Ovo nebesko tijelo kreće se velikom brzinom. Nije vezan za Sunce [poput asteroida u našem Sunčevom sistemu]”, izjavio je Kotulla u saopćenju. “Njegova orbita ne dovodi ga ni blizu glavnih planeta.”

“Decenijama smo teoretizirali o postojanju ovakvih međuzvjezdanih nebeskih tijela i sada prvi put imamo dokaz da ona postoje,” rekao je Thomas Zurbuchen, pomoćnik administratora NASA-inog Odjela za naučne misije u Washingtonu. “Historijsko otkriće otvara novi prozor proučavanju formiranja solarnih sistema van našeg.”

Izvor: Agencije