Oglasi

Video: Prva žena prošla okrutnu obuku za mornaričke oficire

Pripadnica američkih marinaca postala je prva žena koja je prošla okrutnu obuku za mornaričke oficire.

[YouTube/US Marine Corps via Storyful]

Pripadnica američkih marinaca postala je prva žena koja je prošla okrutnu obuku za mornaričke oficire, ostavivši iza sebe desetke muških kolega.

Tjelesni i mentalni testovi uključuju penjanje s ruksakom teškim 69 kilograma, plivanje, preskakanje prepreka, orijentaciju u prostoru i sastavljanje oružja.

Taj iscrpljujući program obično ne zadovolji gotovo četvrtina marinaca, prenosi Hina.

Bivši predsjednik Barack Obama omogućio je 2016. ženama da se natječu za sve položaje u vojsci, uključujući i borbeni sastav kako bi oružane snage učinio što otvorenijima.

Poručnica, koja nije željela otkriti identitet, jedna je od 88 marinaca koji su prošli napornu obuku od trinaest sedmica koja je počeo u julu. Na početku ih je bilo 131.

U ponedjeljak je diplomirala u vojnoj bazi Quantico u saveznoj državi Virginiji i iduće radno mjesto bit će joj zapovjednica grupe od 40 marinaca.

Prema podacima ministarstva odbrane, žene čine petnaest posto od 1.3 miliona aktivnih američkih vojnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.