Video: Prva bojeva gađanja hrvatskih helikoptera Kiowa Warrior

 

YouTube/MinistarstvoObraneRH

Pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) izveli su u utorak prva bojeva gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju, saopćilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.

„Ovo su ujedno bila prva izvedena bojna gađanja i raketiranja pilota u njihovoj letačkoj karijeri i kruna su letačke obuke koju provode američki instruktori letenja i održavanja tehnike. Gađanja i raketiranja su provedena iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji slunjskog poligona, a cijeli proces evidentiranja pogodaka vodili su američki timovi ocjenjivača. Također, ovo je bila i završna obuka zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera u borbenim uvjetima na terenu“, navodi se u saopćenju.

Eskadrila helikoptera hrvatske vojske raspolaže sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dobijenih iz projekta opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske izvidničko-borbenim helikopterima kroz podršku Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Brojne upotrebe

Američki instruktori ostaju i dalje u bazi Zemunik kako bi vodili obuku prvih probnih pilota, kao i sve predviđene preobuke i „obuke obučavatelja“ zrakoplovno-tehničkog i letačkog osoblja, navode iz Ministarstva.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koriste se za protivoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu podršku, pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te komandu i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima.

U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija.

Izvor: Agencije