Video: Protesti protiv Trumpa prerasli u nasilje

Najizgledniji kandidat republikanaca na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump odnio je ubjedljivu pobjedu na unutarstranačkim izborima u Washingtonu, koja je pala u sjenu zbog nereda i nasilja na demonstracijama ispred kongresnog centra u Novom Meksiku, gdje je američki milijarder održao skup, javljaju agencije.

Demonstranti okupljeni ispred Kongresnog centra u Albuquerqueu, gdje su hiljade Trumpovih pristalica u utorak navečer burno pozdravljale svog kandidata, bacali su na policiju i osiguranje zapaljene majice, kamenje, plastične boce i druge predmete, a na kraju su oborili barikade i sukobili se s policijom, koja je uzvratila biber sprejom i dimnim bombama, prenosi AP.

Noseći transparente “Trump je fašista” i “Čuli smo dovoljno”, demonstranti su pokušali prekinuti Trumpov govor, odbijajući da odu, a osiguranje je u jednom trenutku fizički odvuklo jednu demonstrantkinju.

U komešanju koje je uslijedilo razbijeno je staklo na ulazu u kongresni centar.

Trump je naredio osiguranju da ukloni demonstrante, kojima je poručio da se “vrate mami”.

“Kolko ima godina ovaj klinac? Još nosi pelene,” rekao je on za jednog demonstranta.

‘Izgradi taj zid’

Ovo je bila prva stanica Trumpove turneje u Novom Meksiku, gdje živi najviše hispanoameričkih građana.

Guvernerka Novog Meksika Susana Martinez, jedina latinoamerička guvernerka u SAD-u, oštro je kritizirala Trumpove izjave o imigrantima i njegov prijedlog da izgradi zid duž američko-meksičke granice.

Iako republikanka i šefica Udruženja republikanskih guvernera, ona nije prisustvovala skupu, niti je do sada podržala Trumpa.

Američki milijarder je zauzvrat pročitao niz negativnih statističkih podataka o Novom Meksiku, uključujući porast broja ljudi koji dobijaju markice za hranu.

“Guvernerka treba bolje raditi. Možda ću se kandidirati za guvernera Novog Meksika, ja bih pokrenuo ovo mjesto”, kazao je Trump.

“Izgradi taj zid”, vikale su njegove pristalice, prenose agencije.

Izvor: Agencije