Video: Protesti desnice i ljevice u Chemnitzu, ima povrijeđenih

Stotine policajaca razdvajale su u ponedjeljak uveče desničarske i ljevičarske demonstrante koji istovremeno protestuju u gradu Chemnitzu na istoku Njemačke, gdje su Iračanin i Sirijac uhapšeni nakon ubistva njemačkog državljanina.

Blizu 1.000 ljevičarskih demonstranata uzvikivalo je slogane poput “Nacisti napolje” i “Ne postoji pravo na nacističku propagandu”, a te slogane su uputili većoj grupi desničarskih demonstranata, koji su uzvratili porukama “Glasniji smo i brojniji”, prenosi AP.

Više povrijeđenih, korišteni vodeni topovi

Policija je objavila da su najmanje dvije osobe ozlijeđene u protestima i rekla da bi broj mogao i rasti. 

Policajci, u opremi za razbijanje nereda, potiskivali su demonstrante koji su pokušavali da dopru do onih sa druge strane. Koristila je i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante s obe strane.

Desničarski demonstranti bacali su flaše i petarde na protivnički tabor prije nego što su krenuli u protestni marš.

Obe grupe su izašle na ulice Chemnitza nakon što je 35-godišnji Nijemac povrijeđen u tuči poslije ulične proslave, da bi preminuo u nedjelju rano ujutro.

Glasači AfD-a

Prema riječima tužiteljke, došlo je do verbalnog sukoba koji je eskalirao i da su zbog toga uhapšeni 22-godišnji Sirijac i 21-godišnji Iračanin.

Stotine ljudi su učestvovale u spontanim protestima u nedjelju uveče u Chemnitzu, gradu u kojem je skoro četvrtina glasača prošle godine podržala krajnje desničarsku partiju Alternativa na Njemačku.

Na video-snimcima sa tadašnjih protesta, objavljenim na društvenim mrežama, vidi se kako krajnje desničarski protesti prijete prolaznicima i jure ih, napominje AP.

Izvor: Agencije