Video: Protest zbog putarine u Albaniji, zapaljena naplatna stanica


[Izvor: Tanjug]

Na današnjem protestu zbog skuplje putarine u Kukesiju u Albaniji došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a tom prilikom je povrijeđeno 13 policajaca i nekoliko demonstranata, javlja Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Fatmir Xhafaj rekao je da je 13 policajaca povrijeđeno, a tamošnji mediji navode da je povređeno i nekoliko demonstranata.

Ministar je dodao da se među demonstrantima našlo i nekoliko osoba sa “kriminalnom prošlošću”.

Lider Demokratske partije Albanije Lulzim Basha poručio je vladi da ljude na sjeveru Albanije izuzme od putarina i da ih smanji, nazvavši današnje proteste reakcijom na “nepravdu i nasilje vlade”.

Rama: Kazna za počinioce

Kako navodi AP, miran protest postao je nasilan kada su učesnici počeli da bacaju kamenice i pale naplatne stanice.

Premijer Albanije Edi Rama, povodom protesta i sukoba sa policijom zbog skuplje putarine u Kukesiju na sjeveru zemlje, pri čemu je zapaljena i naplatna stanica, izjavio je da će nasilje nad imovinom i policijom biti kažnjeno.

“Počinioci nasilja i oni koji su im bili inspiratori neka ne misle da će trijumfovati nad zakonom”, kazao je Rama, prenosi Reuters.

Probna naplata od 2,3 do 22,5 eura

AP je objavio da su albanske vlasti ove sedmice započele probnu naplatu putarine koju će vozači plaćati od 2,5 do 22,5 eura, kao i da je ovaj autoput dug 110 kilometara i da ga turisti s Kosova koriste za odlazak na more u Albaniju.

S tim u vezi, kosovski premijer Ramusjh Haradinaj rekao je da su nove cijene “pretjerane”.

Albanska televizija “Top Channel” javila je ranije danas o sukobima i kilometarskoj koloni automobila napravila na autoputu u Albaniji zbog protesta organizovanog povodom povećanja naplate putarine, prenio je RTS.

Tokom protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije, a zapaljena je i naplatna rampa.

Kako javlja portal albanske televizijske stanice, demonstranti nisu dali vatrogascima da priđu naplatnoj stanici.

Izvor: Agencije