VIDEO: Pronađena najvrednija brodska olupina ikad

Kolumbijska vojska pronašla je u blizini obala grada Cartagene jednu od najvrijednijih olupina broda na svijetu, saopćio je predsjednik Kolumbije Juan Manual Santos.

Dugo izgubljena španska galija San Jose koja je prevozila ogromne količine zlata i vrijednog kamenja potopljena je u napadu britanskog ratnog broda osmog juna 1708.

„Zbog toga je ovo jedno od najvećih, ako ne najveće na neki način, otkriće potopljenog broda u historiji čovječanstva“, rekao je Santos na konferenciji za novinare.


Foto: EPA

„Vlada Kolumbije nastavit će ovaj istražni proces otkrivanja i zaštite potopljenog kulturnog naslijeđa“, dodao je.

Reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti izvještava iz glavnog grada Bogote da se se vjeruje da je San Jose „sveti gral olupina“ sa kolekcijom koja se „procjenjuje na negdje između četiri i sedam milijardi dolara“.

Javlja i da istraživači „nemaju sumnje“ da su nakon decenija istraživanja napokon otkrili olupinu San Josea jer su „mogli vidjeti bronačne topove i na njima urezane delfine, koji su bili jedinstveni za taj brod“.

Santos, iako je bio entuzijastičan tokom konferencije, nije otkrio mnogo detalja, rekavši samo da je lokacija olupine državna tajna.

Pravni spor

Postoji dugogodišnji pravni spor u čijem je vlasništvu San Jose.

Sea Search Armada (SSA), kompanija za spašavanje brodova sa sjedištem u SAD-u, vodi dugu parnicu protiv Bogote oko vlasništva nad olupinom. SSA tvrdi da je 1981. locirala područje na kojem je brod potpljen.

Tada su Vlada i ova kompanija bili partneri i, pridržavajući se međunarodnih običaja, dogovorili su se da podijele svaki prihod. Vlada je kasnije rekla da svako blago koje se pronađe pripada Kolumbiji.

Američki sud je 2011. odlučio da je galija vlasništvo države Kolumbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije