Video: Prinudno slijetanje u Moskvi, poginulo 13 putnika

[podbrezsky via Storyful]

Najmanje 13 osoba je danas poginulo, a šest povrijeđeno prilikom prinudnog slijetanja putničkog aviona koji se zapalio na moskovskom aerodromu Šeremetjevo. 

“Prema najnovijim informacijama, 13 osoba je poginulo, šest je povrijeđeno. Jedan broj putnika se vode kao nestali”, rekao je izvor za rusku agenciju.

U avionu Suhoj Superdžet-100 bila su 73 putnika i šest članova posade.

 

[niksim92 via Storyful]

Kompanija Aeroflot potvrdila je da su se motori aviona na letu SU1492 od Moskve do Murmanska zapalili prilikom prinudnog slijetanja na moskovski aerodrom.

“Avion se vratio na aerodrom iz tehničkih razloga. Vatra je ugašena. Medicinska pomoć je ponuđena svima kojima je potrebna”, navodi se u saopštenju. 

Formirana je komisija za istragu uzroka i okolnosti nesreće.

Moguće je da je požar izazvao grom koji je udario u motor aviona.

Radar za praćenje letova pokazao je da je avion napravio dva kruga oko Moskve i sletio poslije 45 minuta.

Incident se dogodio u 18.40 po lokalnom vremenu, a ubrzo su se pojavili snimci aviona zahvaćenog vatrom.

Na snimcima se takođe vidi kako trup aviona gori na pisti, dok se nad aerodromom nadvio gust crni dim, prenio je Reuters. 

Agencija Interfaks navodi da je rep aviona potpuno izgorio, a da spasioci pokušavaju da pronađu preživjele u tom dijelu aviona.

Na društvenim mrežama i pojavili su se snimci i svjedočenja očevidaca tragedije.

Na snimcima koje je objavila ruska televizija “Rosija 24” vidi se kako putnici iskaču iz aviona u plamenu niz postavljeni tobogan i teturaju po pisti i travi.

Dopisnik RT Boris Kuznjecov koji se zadesio na Šeremetjevu u trenutku nesreće na Twitteru je opisao šta je na pisti vidio iz svog aviona koji je trebalo da poleti za Helsinki.

Pakao na aerodromu

“Sjedili smo blizu aviona koji je potpuno zahvatila vatra. Plamen je bio ogroman. Spasilačke službe borile su se da ugase požar”, napisao je on.

Novinar “Komsomolskaje pravde” Dmitrij Smirnov uz snimak požara na Twitteru je napisao: “Pakao na Šeremetjevu. Suhoj Superdžet 100 na letu od Moskve do Murmanska morao je da se vrati zbog požara. Gori kao baklja dok je evakuacija u punom jeku”.

Avion je proizveden 2018. godine. 

Moskovski međunarodni aerodrom trenutno radi u ograničenom režimu. 

Izvor: Agencije