Oglasi

Video: Predstavljeno buduće naoružanje Vojske Srbije

Na poligonu u Nikincima predstavljene nove puške, borbene stanice, izviđačke platforme i nove vrste municije.

Na vojnom poligonu Nikinci u četvrtak je predstavljen dio naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje kojima će, u okviru projekta "1500+", biti opremljene jedinice Vojske Srbije, prenosi agencija Beta.

Prikazano je dejstvo nove generacije streljačkog naoružanja, koje proizvodi kragujevačka Zastava, od modularne automatske puške M17 kalibra 6,5 milimetra grendel, koja je lakša za 500 grama od standardnih automata u naoružanju, preko snajperskih pušaka M07, M91/16 i M12, do taktičkog pištolja EZ kalibra devet milimetara.

Dejstvovano je i daljinski upravljanom borbenom stanicom s mitraljezom 12,7 milimetra s daljinski kontroliranog vozila bez posade "Miloš", kao i mitraljezom istog kalibra sa oklopnog vozila "Lazar 3".

Nova generacija nišanskih sistema

Predstavljena je i multisenzorska izviđačka platforma prijenosnog tipa MIP-1, namijenjena prikupljanju obavještajnih podataka iza zaklona u realnom vremenu, nova zaštitna balistička oprema nivoa zaštite 4a, kao i nova generacija nišanskih sistema.

Za potrebe nove familije streljačkog naoružanja razvijen je metak 6,5x39 milimetra grendel, koji je, prema riječima balističara iz Zastave, bolji od standardne municije u Vojsci Srbije.

Ovaj metak ima bolju preciznost zbog položenije putanje, mnogo veću zaustavnu energiju i veću brzinu od metaka kalibara 7,62 i 5,56 milimetara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.