Video: Predstavljen prvi virtuelni voditelj vijesti

Kineska novinska agencija Xinhua na petoj je svjetskoj Internet konferenciji u Wuzhenu predstavila prvog virtuelnog televizijskog voditelja.

Virtuelni voditelj, sa glasom, pokretima i izrazima lica jednakim ljudskim, čita tekstove i reaguje na videosnimke u direktnom televizijskom prenosu.

Autori su izradili dvije verzije – prvi vijesti čita na engleskom, a drugi na kineskom jeziku. Iz Xinhue tvrde kako voditelj može raditi bez prestanka – 24 sata na dan, sedam dana u sedmici. Svoj debi će imati na službenim kanalima kompanije, a od početka će se pojavljivati i na društvenoj mreži WeChat.

„Neumorno ću raditi kako bih vas informisao“, govori voditelj u svom prvom obraćanju javnosti. Izgled i glasovi dva prezentera nastali su po uzoru na prave novinare Xinhue – Zhang Zhao bio je temelj za umjetnog voditelja na engleskom, a Qiu Hao za onog koji vijesti vodi na kineskom jeziku.

Primjetna razlika

Virtuelni voditelji, kojeg je novinska agencija Xinhua razvila zajedno sa web pretraživačem Sogou, razvijeni su sistemom mašinskog učenja kako bi simulirali glas, facijalne ekspresije, i pokrete pravih voditelja, te tako predstavili “živopisnu sliku umjesto hladnog robota”, navode iz Xinhue.

Sistem bi mogao biti konfigurisan kako bi radio za različite klijente iz drugih industrija, prenosi Guardian.

Ipak, razlika između pravih i Xinhuinih umjetnih voditelja i više je nego primjetna. „Prilično je teško (vijesti) gledati duže od nekoliko minuta. Vrlo je ravno, vrlo jednokratno, nema ritam, tempo ili naglasak. Ako samo gledate animaciju, potpuno ste izgubili vezu s voditeljem“, rekao je profesor pri Univerzitetu Oxford Michael Wooldridge nakon proučavanja vijesti koje vodi virtualni voditelj za BBC.

Izvor: Agencije