Video: Požari u pravoslavnim crkvama od Australije do SAD-a i Rusije

Požar u crkvi Svetog Save u New Yorku [Izvor: Twitter/FDNY]

U najmanje četiri pravoslavne crkve širom svijeta izbili su požari tokom vaskrsnih praznika.

Tako je srpska crkva Svetog Save na Manhattanu uništena u požaru koji je izbio samo nekoliko sati  nakon što su vjernici u njoj završili vaskrsnu liturgiju.

Požar je brzo zahvatio crkvu, izgrađenu 1855. godine. Crkva je 1968. godine proglašena znamenitošću grada New Yorka, a 1982. upisana u američki Nacionalni registar historijskih mjesta, prenosi Tanjug.

New York Time je prenio da su vatrogasci prvu dojavu o požaru u crkvi, koja se koja se nalazi na 25. ulici, između Pete i Šeste Avenije, nešto prije 19 sati. U gašenju vatre, koji se brzo raširila, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca i požar je poslije tri sata gašenja stavljen pod kontrolu.

Glasnogovornik vatrogasne službe Frank Gribbon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi, da će se istražiti uzroci, ali da bi velika šteta koju je pretrpjela crkva mogla da zakomplicira te napore.

“Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gdje je požar izbio. Krov je bio drven i više ga nema”, rekao je Gribbon.

Požar u makedonskoj crkvi u Sydneyu [Izvor: YouTube/Arin Alkajirun]

Na dan Vaskrsa jak požar potpuno je uništio makedonsku crkvu u Sydneyu, i tom prilikom povrijeđena su dva vjernika i nekoliko vatrogasaca.

Svjedoci kažu da je plamen počeo da tinja iz tornja hrama, koji pripada kanonski nepriznatoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, prije početka vaskrsne liturgije, u nedjelju oko 10 sati ujutro.

Gotovo 60 vatrogasaca iz 15 stanica pozvano je da ugasi požar, koji je trajao nekoliko sati. Gotovo 60 štićenika susjednog staračkog doma evakuirano je tokom požara, javili su australijski mediji.

U Australiji je požar izbio u još jednoj pravoslavnoj crkvi – u grčkoj crkvi u Melbourneu – koji je, srećom, brzo ugašen.

Tokom gašenja vatre evakuirano je 200 ljudi iz okolnih zgrada. U požaru nije bilo povrijeđenih.


Grčka pravoslavna crkva u Melbourneu je sazidana 1901. godine [Izvor: EPA]

Požar je izbio samo dan nakon vaskrsne liturgije, a policajci su pozvani na lice mjesta nakon što su prolaznici uočili dim sa krova crkve.

Crkva u istočnom Melbourneu je najstarija grčka pravoslavna crkva u australijskoj državi Viktoriji, sazidana 1901. godine.

Požar je izbio i u kompleksu manastira Valaam, na otoku u jezeru ladoga, na sjeveru Rusije.

Dim i vatra su primijećeni u nedjelju ujutro, dok je pravoslavna zajednica proslavljala Vaskrs i zahvatio je gotovo 800 kvadratnih metara zgrada iz 19. vijeka, pored samog manastira.


Požar u manastiru Valaam [Izvor: RussiaToday]

Nema informacija o povrijeđenima, a ruski mediji prenose da su svi prisutni evakuirani na vreme.

Izvor: Agencije