Oglasi

Video: Poplave ugrozile 2.000 objekata na sjeveru Kalifornije

Rijeka Russian poplavila je obale, voda je doprla do krovova kuća, pa su vlasti okruga Sonome naredile evakuaciju 3.600 ljudi.

Izvor: Nicholas Mendolia via Storyful

Nabujala rijeka u sjevernoj Kaliforniji potopila je najmanje 2.000 objekata u čuvenoj vinorodnoj dolini, a stanovništvo blokirala, javlja Reuters.

Rijeka Russian poplavila je obale, voda je doprla do krovova kuća i potopila automobile te su vlasti okruga Sonome, koji se nalazi 100-ak kilometara sjeverno od San Francisca, naredile evakuaciju 3.600 ljudi, objavile su lokalne vlasti.

Stanovnici se, prema medijskim objavama, kreću u čamcima što pokazuje da ipak nisu svi napustili grad. 

Nagli porast vodostaja

Članovi Nacionalne garde i lokalne spasilačke službe koristili su se helikopterima te čamcima da bi stigli do 60-ak osoba koje su ostale i potrebna i je pomoć, rekao je Barry Dugan, glasnogovornik Centra za izvanredna stanja u okrugu Sonome.

Guerneville, koji ima više od 4.500 ljudi, najveće je naselje u poplavljenoj zoni, a odsječeno je od svijeta zbog poplavljenih prometnica, objavile su vlasti.

Rijeka Russian je narasla za 13,7 metara kasno u srijedu i očekuje se da će vodostaj padati do kraja četvrtka.

Atmosferska rijeka

Poplave su najgore od 1995. godine, kada je ta rijeka narasla za 14,6 metara, rekla je meteorologinja Carolna Walbrun.

Posljednju poplavu izazvala je takozvana atmosferska rijeka (neprekinuta struja vlažnog zraka) iz Tihog oceana.

Okrug Sonoma zatražio je od guvernera Kalifornije Gavina Newsoma da proglasi izvanredno stanje. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.