Video: Poplave prijete BiH, izlile se rijeke

Rijeke koje su se izlile na sjeveru Bosne i Hercegovine prouzročile su prekid prometa na pojedinim dionicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju bh. mediji.

Na području općine Teslić proglašeno je izvanredno stanje, jer su se izlili svi vodeni tokovi na tom području. Prekinuta je i sva prometna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjoj Luci.

Pojedina naselja su odsječena od svijeta, a građani prijavljuju kako imaju prekide u opskrbi električnoj energijom i vodom.

Magistralna cesta M-17, koja spaja sjever i jug države, poplavljena je kod Žepča, a poteškoće su na toj prometnici zabilježene su i na relaciji Žepče – Maglaj kod skretanja za Novi Šeher gdje je voda poplavila cestu.

Ulaz u Žepče sa ceste M-17 je u potpunosti blokiran zbog vode koja se nalazi u podvožnjaku, a ugroženi su i alternativni pravci.

Ta je ključna prometnice djelomice potopljena u mjestu Prapratnica, gdje su se na kolovoz izlile velike količine oborinskih voda, pa vozila prometuju uz znatne poteškoće.

Izvor: Facebook/Bosnia Storm Chasers

Kritično je i na području Zavidovića, gdje se iz korita izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata.

“Usljed slijevanja oborinskih voda i potoka koji su na putnu komunikaciju nanijeli dosta otpada, šljunka i granja na više lokacija otežalo je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R 467 Zavidovići-Olovo”, kazali su novinarima iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Sirene za uzbunu oglasile su se kasno uvečer u Čelincu, nedaleko Banje Luke, a nabujala rijeka Vrbanja odnijela dio privremenog pješačkog mosta, javlja Alternativna televizija.

Kiša neprestano pada

Obilna kiša, koja u Bosni i Hercegovini neprestano pada gotovo više od 24 sata, prouzročila je poplave i u središnjim dijelovima te zemlje.

Zbog najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti veće od onih iz 2014. godine, u Sanskom Mostu je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju kako se očekuje dodatno povećanje vodostaja rijeka Une i Sane u toku noći i u utorak, pa su na područje sanskog Mosta uputili svoje timove.

FUCZ postavlja privremi kamp

Posted by Federalna Uprava Civilne Zaštite on Monday, May 13, 2019

“Stotinu pripadnika Federalne uprave Civilne zaštite sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva”, navodi se iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Narandžasto upozorenje izdano je za područje Krajine, a važi i za banjolučko, prijedorsko i tuzlansko područje.

Izvor: Facebook/Bosnia Storm Chasers

Povećan oprez savjetuje se stanovnicima Bihaća i Bosanske Krupe na rijeci Uni, kao i građanima Ključa i Sanskog Mosta na rijeci Sani.

Na području opštine Kostajnica proglašeno je stanje pripravnosti.

Aktivirana klizišta

Zbog aktiviranja klizišta, potpuno je obustavljen promet u mjestu Crna Rijeka, na magistralnoj cesti M-4 Čelinac-Kotor Varoš, potvrđeno je u Auto-moto savezu bh. entiteta Republika Srpska.

“Zbog izlijevanja rijeke Usore na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-4 Banja Luka – Doboj, u mjestu Vrela, opština Teslić. Zbog odrona saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici regionalnog puta R-473 Tedin Han – Teslić u mjestu Kamenica”, navodi se u izvještaju o stanju na cestama.

Zbog odrona, otežano, jednom trakom se prometuje na magistralnoj cesti M-4 preko prijevoja Borja, na skretanju za Hajdučke vode.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz otežano se prometuje na magistralnoj cesti Banja Luka – Čelinac.

“Na svim putevima koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na veliku mogućnost odronjavanja kamenja i zemlje na kolovoz. Obilne kišne padavine otežavaju i usporavaju odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima”, upozorili su iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Strah da se ne ponovi 2014. godina

Tijekom velikih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesile u svibnju 2014. godine danima je bila blokirana ova ključna prometnica, koja središnje dijelove zemlje povezuje s Hrvatskom.

Žepče je pri tom posebice postradalo, jer je cijelo središte mjesta bilo pod vodom.

Voda prijeti prometnicama na mnogim lokacijama

“Svi smo na terenu, stalno primamo pozive. Stanovnici su u strahu, naročito nakon poplava 2014. godine. Svi se boje što će se dalje dogoditi”, izjavio je Nusmir Nahorović, dežurni operativni u Vatrogasnoj stanici Žepče.

Poplave prijete i općini Usora, a službe civilne zaštite upozoravaju kako neprestano prate stanje na rijeci Bosni, gdje vodostaj raste, pa se strahuje i od njenog izlijevanja.

Prvi stepen odbrane u Kotor Varoši

Pojačana pripravnost na snazi je i u gotovo svim općinama koje gravitiraju vodenim tokovima na sjeveru Bosne.

Posebne mjere proglašene su u Sanskom Mostu, zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Sane, ali i njezinih pritoka.

Prvi stupanj obrane od poplava proglašen je u Kotor Varoši.

Iz akumulacijskog jezera Bočac na Vrbasu uzvodno od Banje Luke tijekom dana ispuštena je veća količina vode kako bi ono moglo primiti novu vodenu masu koji se očekuju u naredna dva dana i kako bi se na taj način od eventualnog plavnog vala zaštitilo područje Banje Luke.

U nekoliko škola na području bh. entiteta Republika Srpska prekinuta je nastava.

Konkretno, nastava je obustavljena u tri osnovne škole u Čelincu, dok je u Srednjoškolskom centru u tom gradu nastava prekinuta zbog sigurnosti učenika prilikom dolaska i odlaska iz škole, potvrdilo je entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture.

I u Kulašima kod Prnjavora je obustavljena nastava, jer je veći broj roditelja došao po svoju djecu zbog poplavljenih pristupnih cesta.

RS: Nadležne službe u pripravnosti

U Oštroj Luci nastava je skraćena na 30 minuta, a veći broj učenika nije došao u školu zbog poplavljenih lokalnih cesta.

I u Prijedoru je, u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, poplavljen suteren i nastoji se sanirati crpljenjem vode.

U Banjoj Luci je u osnovnoj školi u Bronzanom Majdanu došlo do prokišnjavanja krova, kao i u Karanovcu, dok se u područnom odjeljenju Pavlovac prati nivo Crkvene, koji prijeti izlijevanjem i u tom slučaju će nastava biti obustavljena.

Situaciju na terenu u vezi s poplavama razmatrao je i koordinacijski tim Vlade RS-a, uz ocjenu kako su sve nadležne službe u pripravnosti. 

Izvor: Al Jazeera i agencije