Video: Policijska snimka zapljene 100 kg kokaina u Hrvatskoj

[MUP/YouTube]

Hrvatska policija izvijestila je u subotu o detaljima akcije ‘Nana’ u kojoj je zaplijenjeno 100 kilograma kokaina u riječkoj luci te je uhićen Stjepan Prnjat i još nekoliko osoba, a objavili su i policijsku snimku uhićenja osumnjičenih pripadnika skupine.

MUP je na konferenciji za novinare izvijestio da je kokain koji su prije nekoliko dana zaplijenili u riječkoj luci, bio je pakiran u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriven među dvije tone metalnog otpada, a otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa.

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prijevoza do koordinorane akcije uhićenja u četiri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

Hrvatska policija u akciji kodnog naziva “Nana” surađivala s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije.

Istraga je počela početkom 2017. kad su carinici u redovitom profiliranju rizika u kontejnerskom prometu zapazili nelogičnosti i mogućnost krijumčarenja droge, a rezultirala je razbijanjem kriminalne ćelije balkanskog kartela i uhićenjem pripadnika kolumbijskog kartela.

Zatraženo izručenje uhićenih u drugim državama

U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, dok je 7. ožujka ove godine uhićeno sedam osoba, pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski državljanin i jedan nizozemski.

Uhićeni su koordinirano na području Rijeke, Zagreba, Malog Lošinja, Njemačke, Nizozemske i Slovenije.

Hrvatska je već putem europskih uhidbenih naloga zatražila izručenje uhićenih u drugim zemljama, prenosi Hina.

Od početka akcije ukupno je uhićeno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, a osim sto kilograma kokaina zaplijenjeno je 140 kilograma marihuane, 55 tisuća eura i  70-ak tisuća kutija cigarata.

“Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije”, rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj.

Droga je bila skrivena u pravokutnim paketima, oblijepljenim gumenom vrpcom i dodatnim zaštitama kako bi se spriječila mogućnost detekcije. Metalni spremnici bili su hermetički zatvoreni, obloženi olovom i jutenom krpom.

Način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organiziranosti.

Dražen Rastović iz uprave kriminaliteta droga rekao da su još na početku akcije prepznali važnost tog slučaja jer su se u dokumentaciji pojavile osobe koje su bile predmet policijskog interesa više od deset godina.  

S obzirom da su pripadnici kriminalne organizacije surađivali s kriminalcima iz drugih zemalja, hrvatska policija pomoć je zatražila od drugih policija i agencija.

Ataše Ureda DEA-e u Hrvatskoj Matthew Fhilman rekao je kako poduzimaju sve da zaustave aktivnosti međunarodnih kriminalnih organizacija. Organizacija koja je razbijena u akciji “Nana” vrlo je složena jer se, kazao je, stalno razvija i mijenja taktiku.

‘Hrvatski Escobar’

Hrvatska je policija u četvrtak u okviru akcije “Nana” razbila krijumčarski lanac i zaplijenila kokain koji su osumnjičeni pripadnici organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

Hrvatski mediji izvijestili su da je među uhićenima Stjepan Prnjat, koga su hrvatski mediji odmah nazvali “hrvatski Escobar”, a koga se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

Sto kilograma kokaina u Panami navodno je kupljeno za 300.000 eura, objavio je ranije Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) na svojim internetskim stranicama.

Uhićene članove skupine policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenog u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Policija je osumnjičene prijavila USKOK-u, koji je objavio je da je pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih državljana, dvojice nizozemskih i španjolskog državljanina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije