Video: Policija u Hong Kongu patrolira ulicama na Nacionalni dan Kine

[ SocREC 社會記錄頻道 via Storyful]

Policija Hong Konga patrolirala je ulicama ​​na kineski praznik Nacionalnog dana u četvrtak, zadržavajući i pretresajući ljude na ulicama popularne trgovačke četvrti nakon što su putem interneta upućeni pozivi da ljudi učestvuju u antivladinim protestima.

Nacionalni dan, kojim se obilježava godišnjica od osnivanja Narodne Republike Kine, postao je dan protesta u Hong Kongu za sve one koji se protive sve većoj kontroli Pekinga u poluautonomnom gradu.

Male grupe demonstranata okupile su se u popularnoj četvrti Causeway Bay, ali ih je broj policajaca nadmašio, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

U poslijepodnevnim satima policija je postavilo kordon oko određenih područja grada i pretresala je ljude na ulicama.

Grupa demonstranata uzvikivala je parole, uključujući “Raspustite policiju”, a policija je postavila plavi transparent upozorenja kojim je pozivala demonstrante da se raziđu, u protivnom mogu upotrijebiti silu.

Protesti protiv vlada Hong Konga i kontinentalne Kine intenzivirani su prošle godine, a Peking je pokušao potisnuti negativno raspoloženje prema vladi u gradu uvođenjem Zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je stupio na snagu 30. juna.

Na prijemu za Nacionalni dan, čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je da je “stabilnost vraćena u društvo dok je nacionalna sigurnost zaštićena” prema novom zakonu.

Izvor: Agencije