Video: Policija privela stotine ljudi na protestu u Moskvi

Vlasti su demonstrante unaprijed upozorile kako će protest biti nezakonit te da bi mogao predstavljati opasnost za javnu sigurnost

Ruska policija u srijedu je pritvorila više od 400 osoba, uključujući opozicijskog političara Alekseja Navaljnog, tokom protesta u Moskvi, na kojem su učesnici tražili kažnjavanje policijskih službenika umiješanih u navodno podmetanje droge novinaru Ivanu Golunovu.

Policija je u utorak naglo odbacila optužbe za krijumčarenje droge protiv Golunova, što je neobičan zaokret vlasti, koje su bile izložene pritisku javnosti i njegovih pristalica, koji su tvrdila da je optužen zbog svog izvještavanja, prenosi Hina.

Golunov, 36-godišnji novinar poznat po razotkrivanju korupcije među moskovskim gradskim zvaničnicima, priveden je u policiju prošlog četvrtka te optužen za krijumčarenje droge, što je on izričito odbacio.

Oštar način na koji su demonstranti poručili da je Golunovu “smješteno” izazvao je neobično medijsko jedinstvo i nekarakteristično brz preokret vlasti zabrinutih zbog društvenih nemira u vrijeme kad se predsjednik Vladimir Putin već suočava s nezadovoljstvom životnim standardom.

Vlasti su demonstrante unaprijed upozorile kako će protest biti nezakonit te da bi mogao predstavljati opasnost za javnu sigurnost

Vlasti su se nadale da će oslobađanjem Golunova i obećanjem da će kazniti one koji su mu smjestili smiriti demonstrante, ali su njegove kolege ipak odlučile održati proteste u srijedu unatoč tome što je u Rusiji državni praznik.

Vlasti su ih unaprijed upozorile da će protest biti nezakonit te da bi mogao predstavljati opasnost za javnu sigurnost.

Prema ruskim zakonima, vrijeme i mjesto protesta koji uključuje više od jedne osobe mora se unaprijed dogovoriti s vlastima.

Organizatori protesta zahtijevali su od moskovskih gradskih zvaničnika javne pregovore o uvjetima protesta tokom televizijskog prenosa, što su zvaničnici odbili.

Iz posmatračke grupe OVD-Info rekli su da je policija privela najmanje 94 osobe, a neke od njih i silom.

Svjedok je za Reuters rekao da je vidio kako su barem tri policajca u kamion gurnula opozicijskog političara Alekseja Navaljnog.

Izvor: Agencije