Video: Policija bacila suzavac na ‘Žute prsluke’

Francuska policija u subotu je bacila suzavac na demonstrante koji su pokušali stići do zgrade Evropskog parlamenta u Strasbourgu, demonstrirajući 25. vikend zaredom protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

“Žuti prsluci” vratili su se na ulice francuskih gradova samo dva dana nakon što je Macron obećao da će ubrzati program reformi te kako želi smanjiti poreze na dohodak.

Obećao je i da će rezovi biti vrijedni pet milijardi eura te kako će biti finansirani ukidanjem poreznih olakšica, dužim radnim vremenom i smanjenjem javne potrošnje.

Ispred zgrade EP-a u Strasbourgu okupilo se približno 2.000 demonstranata.

Organizatori su ondje planirali internacionalizirati proteste simboličnim maršem do zgrade EP-a, samo mjesec dana prije izbora članova EP-a.

Ranije demonstracije “Žutih prsluka” u Strasbourgu bile su uglavnom mirne.

Mirno u Parizu

Strahujući od nasilja i potencijalnog uništavanja javnih zgrada, što se povremeno događalo tokom ranijih protesta, vlasti su zabranile demonstracije i ogradile prostor oko zgrade EP-a.

U Parizu, u kojemu je do sada održano nekoliko vrlo nasilnih protesta, današnje je okupljanje prošlo uglavnom u miru.

Demonstranti su se okupili u Lyonu i u Bordeauxu.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako je u protestima “Žutih prsluka” širom Francuske do 12:00 sati učestvovalo približno 5.500 demonstranata, u odnosu na 9.600 prije sedam dana.

Izvor: Agencije