Video: Pobunjenici srušili avion sirijske vojske, pilot zarobljen

Pobunjeničke snage su srušile zrakoplov sirijskog režima i zarobili pilota, što je prvi takav slučaj nakon vojne eskalacije posljednjih mjeseci na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Lovac Suhoj je nadlijetao područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na jugu Idliba, rekao je direktor NGO-a Rami Abdel Rahmane.

Pilota su zarobili pripadnici skupine Hayat Tahrir al-Cham, bivši sirijski ogranak Al-Kaide, koji dominiraju regijom, rekao je Rahmane, kako prenosi Hina.

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli krajem travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Halepa, Hamme i Latakije.

Napadi u deeskalacijskoj zoni

Blizu 820 civila je stradalo u bombardiranjima, navodi SOHR.

Srušeni avion izvodio je napade na sjeveru Hamme i na jugu Idliba, koji zajedno čine deeskalacijsku zonu za koju je ranije dogovoren prekid sukoba.

Glasnogovornik jedne od oporbenih grupa u Idlibu Muhammed Rasit za Anadoliju je kazao da je zrakoplov Assadovog režima pogođen tijekom leta iznad mjesta Temeniye.

On je rekao da je riječ o vojnom zrakoplovu tipa Su-22 te da je pilot preživio i zarobljen je.

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. rujna 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. 

Shodno dogovoru, oporbene snage su u listopadu povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Režimske snage potiskuju pobunjenike

Više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj živi tri milijuna ljudi, prema podacima UN-a.

U toj se regiji nalazi nekoliko skupina pobunjenika i oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bashara al-Assada, više od osam godina od početka sirijskog sukoba. 

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju pobunjenike.

Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheykhouna i sada se nalazi četiri kilometra zapadno od grada nakon što su zauzeli pet okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. poginulo je više od 370.000 ljudi i više milijuna je raseljeno.

Izvor: Agencije