Video: Petero djece među poginulima u metežu u Italiji

Šest osoba, od kojih pet maloljetnika, poginulo je, dok je najmanje 50 osoba povrijeđeno u metežu koji se desio u subotu rano ujutro na koncertu u disko-klubu u malom gradu na obali Italije, u blizini Ankone, saopćile su italijanske vlasti.

Među poginulima su tri djevojčice i dva dječaka, kao i odrasla žena – majka, koja je bila u pratnji kćerke na koncertu u disko-klubu u gradu Corinaldo, gdje je nastupao italijanski reper Sfera Ebbasta, izjavio je na licu mjesta načelnik policije u Ankoni Oreste Capocaza, prenosi agencija AP.

Vlasti nisu za sada navele koliko godina imaju poginuli, ali državni radio RAI javlja kako je poginula majka imala 40 godina, kao i da se unutar kluba nalazilo 1.000 ljudi kada je došlo do meteža.

Četrnaest osoba među povrijeđenima su u ozbiljnom stanju, dok je oko 40 osoba zadobilo lakše povrede, rekao je zvaničnik vatrogasne službe Dino Pogiali.

Biber-sprej i blokirani izlaz

Tijela pregaženih žrtava, naveo je on, pronađena su kod niskog zida unutar kluba.

Italijanski zvaničnici vatrogasno-spasilačke službe rekli su agenciji ANSA kako je publika na koncertu u noćnom klubu “Lanterna Azzurra” počela paničiti i trčati ka izlazima nakon što je neko naprskao supstancu sličnu biber-spreju.

Neimenovani tinejdžer (16) rekao je italijanskoj agenciji kako su vlasnici kluba plesali čekajući početak koncerta kada je počeo metež.

Isti tinejdžer, koji je prebačen u bolnicu zbog zadobijenih povreda, kazao je kako je najmanje jedan izlaz za slučaj opasnosti bio zaključan kada je pokušao izaći.

Vlasti istražuju da li su izlazi za slučaj opasnosti funkcionirali, a u istrazi o ovom incidentu učestvuju i karabinjeri, navode vatrogasni zvaničnici.

Izvor: Agencije