VIDEO: Palestinski starac tijelom štitio djecu od izraelskih metaka

 

 

Najmanje 26 Palestinaca i četiri Izraelca ubijena su od početka oktobra na okupiranim palestinskim teritorijama – Zapadnoj obali i Pojasu Gaze. Većina ubijenih Palestinaca su tinejdžeri.

Jedan stariji Palestinac je u Hebronu pokušao je spriječiti nekolicinu izraelskih vojnika da pucaju na okupljene demonstrante, ali je na kraju i sam postao žrtva.

Na videu se vidi kako mu vojnici govore da se pomjeri i ode od njih, no starac to odbija i govori: „Neću se pomjeriti, neću, nek’ vas je sram“.

„Nemojte pucati na djecu, to nije ispravno. Povedite svoje vojnike odavde i nemojte se vraćati. Nemojte repetirati oružje, nemojte to raditi, ukoliko neko umre i vi ćete umrijeti. Budite oprezni! Ne okrećite vaše oružje prema djeci“, kazao je on.

Prijetnje hapšenjem i ranjavanje

Ponovo ga je vojnik pozvao da se pomjeri, na što je Palestinac odgovorio: „Ne repetiraj oružje“. Kada su mu rekli da će ga uhapsiti, ovaj stanovnik Hebrona je kazao da to vojnici ne mogu uraditi.

Nakon što je još jednom pozvao vojnike da ne repetiraju oružje, starac je pogođen. Metak je došao od druge grupe vojnika. Srećom, on je bio samo ranjen za razliku od mnogih koji su smrtno stradali u susretima sa izraelskim vojnicima na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izvor: Al Jazeera