Oglasi

Video: Palestinci iz dvorišta Al-Akse istjerali saudijskog novinara

'Al-Aksa pripada samo muslimanima i ne žele nikoga ko dolazi na poziv Izraela i uz izraelsku podršku,' poručio je predsjednik Vijeća Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu.

Saudijski novinar Muhammed Suud Zeyd, koji je u Izrael stigao na poziv tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova, istjeran je iz dvorišta Al-Akse prilikom posjete ovom kompleksu u Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolija.

Palestinci su saudijskog novinara istjerali iz dvorišta bogomolje kada su shvatili o kome je riječ.

Firas Dibs, glasnogovornik Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu, za Anadoliju je rekao da se Zeyd želio sastati i s predstavnicima Uprave islamskih vakufa, ali da je njegov zahtjev odbijen.

Palestinci uzvikivali slogane protiv novinara

Dodao je da je saudijski novinar, nakon što je klanjao namaz, morao napustiti kompleks Al-Akse.

Abdulazim Selheb, predsjednik Vijeća Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu, izjavio je da Al-Aksa pripada samo muslimanima i da u tom objektu ne žele nikoga ko dolazi na poziv Izraela i uz izraelsku podršku.

Na nekim snimcima objavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti kako Palestinci uzvikuju slogane protiv saudijskog novinara sve dok nije napustio Al-Aksu.

Kritike zbog odnosa Izraela i S. Arabije

Palestinci ne prestaju s oštrim kritikama na račun procesa normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Izraela, objavljenom u nedjelju, navodi se da će grupa od šest arapskih novinara, među kojima se nalaze i novinari iz Saudijske Arabije i Iraka, boravi u posjeti Izraelu.

Navodi se i da će novinari posjetiti izraelski parlament, Memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta "Yad Vashem" te sveta mjesta u Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.