Video: Pad ruske rakete u Kazahstanu

  Izvor: Spaceflight101

Bespilotna ruska raketa, koja je nosila tri navigacijska satelita, srušio se brzo nakon lansiranja iz kazahstanskog kosmodroma Bajkonur koji iznajmljuje Rusija, čime se prosulo veoma toksično gorivo.

Ruska državna televizija Rossiya-24 objavila je u utorak snimak rakete Proton-M kako gubi kurs nekoliko sekundi po lansiranju. U zraku se potom raspala, zapalila i, u obliku velike lopte od vatre, srušila se na zemlju nedaleko od mjesta sa kojeg je poletjela.

Nema izvještaja o povrijeđenima.

Novinska agencija iz Rusije Interfax citirala je neimenovani izbor koji je kazao da je osoblje postrojenja za lansiranje bilo u bunkerima kada je rakete poletjela.

Kazahstanska svemirska agencija Kazcosmos objavila je kako se nesreća na lansirnom mjestu broj 81 desila u 8:38 po lokalnom vremenu.

„Prema preliminarnim procjenama ruske strane, nije došlo do uništavanja dijela kosmodroma i nije bilo žrtava“, stoji u saopćenju Kazcosmosa.

Mogućnost evakuacije

Citirajući izbor iz kazahstanske službe sigurnosti, Interfax je objavio kako je gorjelo 170 tona heptila, veoma otrovnog goriva za rakete. 

Ruska agencija je navela kako kazahstanske službe sigurnosti razmatraju mogućnost evakuacije okolnih gradova zbog mogućih opasnosti po zdravlje stanovnika.

Procjenjuje se da gubitak tri satelita, koja su trebala biti dio ruskog satelitskog sistema za navigaciju Glonaas, košta Rusiju 200 miliona američkih dolara.

Ruska agencija RIA Novosti navodi kako je do nesreće došlo zbog problema sa motorom ili navođenjem.

Izvor: Agencije