Video: Oslobađanje aerodroma Ataturk pred slijetanje Erdogana

Snimak policijske akcije [Izvor: Anadolija]

U prvim satima pokušaja vojnog udara u Turskoj, pučisti su zauzeli kontrolni toranj istanbulskog aerodroma Ataturk, koji su pripadnici specijalne policije uspjeli osloboditi neposredno pred slijetanje privatnog aviona kojim je iz Marmarisa u Istanbul stigao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Istanbulska policija objavila je snimak toka akcije koji su zabilježile nadzorne kamere na aerodromu, prenosi Anadolija.

Neimenovani policijski izvor je za Anadoliju kazao kako je šef Direkcije sigurnosnih snaga u Istanbulu Mustafa Caliskan, nakon saznanja da u Istanbul treba doći predsjednik Erdogan, izdao naređenje specijalnoj policiji da oslobode kontrolni toranj aerodroma Ataturk, kojeg su bili zauzeli vojnici optuženi da su odani organizaciji sljedbenika Fethullaha Gulena.

Caliskan je specijalcima naredio da se toranj mora osloboditi “pod svaku cijenu”, nakon čega su pripadnici specijalnog odreda policije neutralizirali dejstvo pučista na tornju i omogućili slijetanje aviona kojim je predsjednik Erdogan doputovao u Istanbul.

Na snimcima nadzornih kamera se vide detalji akcije, od upada policije do privođenja naoružanih pučista.

Izvor: Agencije