Video: Opozicija osvojila dio oblasti Idlib

Pobunjenički borci osvojili su nekoliko punktova u zapadnom dijelu pokrajine Idlib, pri čemu su stradali deseci pripadnika Vladinih snaga, izvijestio je dopisnik Al Jazeere.

Vojska Al-Fath, sastavljena od pripadnika Fronta Nusra, Ahrar al-Sham i drugih pobunjeničkih frakcija, zauzela je punktove nakon žestokog granatiranja pozicija sirijske vojske.

Al Jazeerin dopisnik javlja da su na početku napada pobunjenici dopremili vozilo napunjeno eksplozivom blizu položaja vladinih snaga i detonirali ga, nakon čega je došlo do rasula u redovima sirijske vojske.

Osvojeni punktovi predstavljaju prvu liniju odbrane grada Jisr Al-Shughour, preko kojeg se vrši opskrba sirijske vojske u obalnom području.

Zračni napadi

Najmanje 2.000 ljudi, većinom boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ubijeno je u zračnim napadima, predvođenih SAD-om, u Siriji u posljednjih sedam mjeseci, saopćila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

“Najmanje 1.922 boraca ISIL-a, među kojima najviše stranaca, ubijeno od 23. septembra prošle godine u napadima međunarodne koalicije na položaje džihadista i naftne rafinerije” u Siriji, navela je ta organizacija, sa sjedištem u Britaniji.

Gađane su pozicije Islamske države u centralnoj provinciji Homs, Halep na sjeveru, Hasakeh na sjeveroistoku, Deir Ezor na istoku.

Na meti zračnih udara bila je i sjeverna provincija Raqqa, čiji je istoimeni glavni grad postao centar “halifata” pobunjenika.

Među poginulima je i 90 boraca iz Fronta Nusra, kao i najmanje 66 civila, među kojima 10 djece, prenijela je agencija AFP.

Zračni udari koalicionih snaga pružili su značajnu podršku kurdskim borcima, pomogavši im da u januaru protjeraju borce ISIL-a iz Kobanija, na granici Sirije i Turske.

Više od 220.000 ljudi je poginulo, a 11,2 miliona je napustilo domove od početka izbijanja sukoba u Siriji prije četiri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije