Oglasi

Video: Odbijena reklama Crkve u kinima u Britaniji

Reklama s molitvom 'Oče naš' trebala je biti emitirana uoči prikazivanja sedmog nastavka filma Ratovi zvijezda.

The Lord's Prayer Before Star Wars?

Some of the UK's biggest movie chains are refusing to screen an ad about praying before showing the new Star Wars. Here's why:

Posted by AJ+ on Monday, November 23, 2015

Kompanija koja distribuira reklame britanskom lancu kina odbila je, uprkos prethodnom dogovoru, emitirati reklamu u kojoj se emitira molitva 'Oče naš'.

Anglikanska crkva je planirala prikazati reklamu uoči sedmog nastavka filma Ratovi zvijezda, uz obrazloženje da se radi o ''višegeneracijskom kulturnom događaju''.

"Neke reklame, namjerno ili ne, mogu uvrijediti ljude različitih političkih uvjerenja, kao i onih drugačije vjere te ljudi koji nisu vjernici", navodi se u saopćenju Digital Cinema Media (DCM).

Na odluku je reagirao vikar Andrew Baughen.

"Budući da živimo u kulturi koja želi biti vrlo bezlična kada je u pitanju vjera i religija. Stoga se sve ono što se čini ekstremnim smatra strašnim", kazao je on.

Reklama prikazuje biskupa i različite ljude kako izgovaraju molitvu, a ovaj potez kompanije koja distribuira reklame našao se na udaru kritika na društvenim mrežama.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.