Video: Obuzdan požar na tankeru kod Šri Lanke

Požar je izbio u četvrtak ujutro, 60 kilometara južno od istočne obale Šri Lanke

Požar koji je izbio na naftnom tankeru pored istočne obale Šri Lanke stavljen je pod kontrolu, rekao je u subotu glasnogovornik mornarice, nakon što je tanker gorio 48 sati, pri čemu je jedna osoba stradala.

„Vatra je smanjena i sada je pod kontrolom. Ne širi se“, rekao je glasnogovornik šrilankanske mornarice Indika de Silva, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

De Silva je potvrdio da je jedan član posade izgubio život u požaru, a ostala 22 – pet Grka i 17 Filipinaca – spašena su. 

Naftni tanker registriran je u Panami, putovao je iz Kuvajta u Indiju, prevozeći 270 hiljada tona sirove nafte, a požar je izbio u četvrtak ujutro, 60 kilometara južno od istočne obale Šri Lanke.

Nema naftnih mrlja u moru

Brod indijske obalne straže i jedan od njegovih mornaričkih brodova poslužili su kao podrška šrilankanskoj mornarici i zračnoj službi te su naposljetku stavili požar pod kontrolu.

Brod je plutao prema Šri Lanki i približio se obali na 40 kilometara do petka. 

Indijska obalna straža kasnije je rekla da je MT Diamond odtegljen natrag u duboko more, 64 kilometra od Šri Lanke.

Gašenje se nastavlja, iako je požar u većoj mjeri ugašen, rekla je obalna straža na Twitteru, dodavši da nisu zabilježene naftne mrlje u moru. 

Izvor: Agencije