Video: Neredi na protestima u Francuskoj

Najmanje 24 policajca su povrijeđena tokom protesta u Francuskoj protiv reformi zakona u radu, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Tri policajca su ozbiljno povrijeđena u Parizu, a širom zemlje su uhapšene 124 osobe, dodao je Cazeneuve u Lyonu.

Nekoliko desetina mladih gađalo je flašama i kockama kaldrme sigurnosne snage, koje su odgovorile ispaljivanjem suzavaca tokom protesta u Parizu.

Slične scene zabilježene su i u Nantesu, Marseilleu, Lyonu i Toulouseu, prenio je AFP.

Francuski demonstranti su se vratili na ulice zbog predloženih izmjena Zakona o radu, a protesti su doveli do otkazivanja i kašnjenja letova sa dva aerodroma.

Francuska televizija je emitirala snimke sukoba u Marseju i drugim mjestima u zemlji.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi kako demonstranti koriste pirotehnička i zapaljiva sredstva protiv policije, dok je policija u nekim situacijama ispaljivala suzavac.

Protestna šetnja je organizirana kroz Pariz, prenosi AP.

Zbog štrajka kontrolora leta, otkazano je 20 posto svih letova sa aerodroma Orly u Parizu, a letovi sa aerodroma Charles de Gaulle masovno kasne, objavljeno je danas na internetskim stranicama aerodroma.

Francuska se suočava sa nizom štrajkova zbog reforme Zakona o radu koji je trebao da podstakne preduzeća da zapošljavaju.

Protivnici ovog prijedloga tvrde da će zakon ugroziti “teško stečenu zaštitu radnika” i da neće imati nikakav utjecaj na izuzetno visoku stopu nezaposlenosti u ovoj zemlji.

Izvor: Agencije