Oglasi

Video: NASA objavila nevjerovatne snimke Marsa

Fascinantan snimak panorame sa planete nastao je korištenjem niza fotografija koje je snimio Curiosity u krateru Gale.

Američka svemirska agencija NASA je na službenim stranicama objavila fascinantan snimak panorame sa Marsa, nastao koristeći niz fotografija koje je snimio rover Curiosity u krateru Gale.

Jedna od Roverovih kamera je snimila 16 odvojenih fotografija na različitim tačkama njegovog putovanja grebenom Vera Rubin, a zatim su naučnici povezali fotografije u snimku, prenosi Indeks.hr.

U trenutku snimanja Curiosity se nalazio na visini od 327 metara, s pogledom na krater koji je star između 3,5 i 3,8 milijardi godina, a proteže se površinom od oko 154 kilometra u promjeru.

Osim što je spojila snimke zajedno u jedan, NASA je i prilagodila količinu bijele boje, tako da boja stjenovitih kosina i ravnih površina u unutrašnjosti kratera izgleda kako bi izgledala pod dnevnim svjetlom na Zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.