Nakon zemljotresa u Izmiru nastavlja se potraga za preživjelima


[Anadolija]

Nakon zemljotresa jačine 6,6 stepeni po Richteru, koji je jučer pogodio zapad Turske, u distriktu Bayrakli, u devet zgrada nastavlja se potraga za preživjelima, javlja agencija Anadolija. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdpogan je najavio brz oporavak uništenih domova: “U najkraćem roku ćemo izgraditi nove kuće svim našim građanima čiji su domovi uništeni u zemljotresu u Izmiru.”

Ministar okoline i urbanizma Murat Kurum izjavio je kako su radovi na traganju i spašavanju započeti u ukupno 17 zgrada, od čega su u osam okončani. U devet zgrada potraga se nastavlja. 

“Naše aktivnosti traganja i spašavanja nastavljamo s 3.999 ljudi i 475 vozila. Nema nikakvih nedostataka u opremi i ekipama”, rekao je Kurum. 

Majku i troje djece, koji su bili pod ruševinama stambene zgrade Doganlar, koja je uništena u zemljotresu u Izmiru, nakon 23 sata spasile su ekipe za traženje i spašavanje.

Ekipe su u jutarnjim satima čule zvuk ispod ruševina. Nakon toga su uspostavili komunikaciju s 38-godišnjom majkom Seher Dereli Perincek s kojom je bilo četvero djece – blizanci od deset godina, sedmogodinji dječak i trogodišnja djevojčica. 

U akciji je izvučena majka i troje djece, a u toku je akcija spašavanja četvrtog djeteta.

Iz ruševina je nakon 17 sati spašena i 50-godišnja Nurcan Tosun. Prethodno je javljeno kako su izvučene tri osobe.


Nakon 17 sati od zemljotresa ispod ruševina spašena 50-godišnjakinja [Anadolija]

Među njima je i Buse Hasyilmaz s kojom je telefonom razgovarao ministar šumarstva i poljoprivrede Bekir Pakdemirli, a koja je izvučena nakon više od devet sati. Hasyilmaz je prevezena u bolnicu.

Ispod ruševina izvučeni su i Erol Subas i Gunay Ozisik (15) koji su prevezeni u bolnice.

Subasevo spašavanje popraćeno je aplauzom prisutnih.

Gunayev otac je tokom akcije spašavanja pokušao biti podrška sinu, dok je majci koja je pretrpjela šok ukazana medicinska pomoć.

Deseci poginulih

Prema posljednjim informacijama broj smrtno stradalih u razornom zemljotresu porastao je na 36.

U saopštenju Uprave za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) navodi se kako je uslijedilo 244 podrhtavanja tla, od toga su 24 jačine iznad četiri stepena.

Mali cunami pogodio je okrug Seferhisar južno od Izmira, grada na zapadu Turske koji je bio najviše pogođen, rekao je Haluk Ozener, direktor opservatorije Kandili sa sjedištem u Istanbulu i Instituta za istraživanje zemljotresa, prenosi Beta.

Žrtve na Samosu

Na Samosu, gdje je izdato upozorenje za cunami, dvoje tinejdžera je poginulo kada je na njih pao zid zgrade koja se srušila.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je na Twitteru izrazio saučešće rekavši: “Riječi su presiromašne da bi mogle da opišu osjećaj gubitka djece.”

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca objavio je na Twiteru da je u Izmiru u akciji spašavanja angažirano 38 vozila hitne pomoći, dva helikoptera i 35 medicinskih spasilačkih timova.

Predsjedništvo turske uprave za katastrofe i vanredne situacije saopštilo je da je centar potresa u Egejskom moru na dubini od 16,5 kilometara.

Izvor: Agencije