Video: Nakon smrtonosnog nasilja, najavljeni izbori u Sudanu

Sudansko Tranzicijsko vojno vijeće povlači sve prethodne dogovore s glavnom oporbenom koalicijom, a izbori će se održati unutar devet mjeseci, objavilo je to tijelo putem televizije nakon što su sudanske snage sigurnosti upale u prosvjednički kamp u glavnom gradu Khartoumu i pritom usmrtile najmanje 35 ljudi, javlja Reuters. 

General pukovnik Abedl Fattah al-Burhan kazao je kako je oporba jednako odgovorna za neuspjeh oko postizanja sporazuma te da će se izbori održati unutar devet mjeseci. 

Dotad će državom vladati tranzicijska vlada, a nakon izbora će se vlast predati onome koga izabere narod, dodao je al-Burhan i poručio kako će istražiti nasilne događaje u ponedjeljak. 

Pri upadu sudanskih snaga sigurnosti u prosvjednički kamp poginulo je barem 35 ljudi, a najmanje 116 ih je ozlijeđeno, objavili su liječnici povezani s oporbom.

To je najnasilniji događaj otkad je zbačen sudanski predsjednik Omar al-Bashir.  

I dalje se čuje pucnjava

Tisuće mladih održava smjene u kampu ispred Ministarstva obrane, gdje je žarišna točka protuvladinih prosvjeda koji su počeli u prosincu.

U ranim satima u utorak se u nekoliko četvrti u Khartoumu i dalje čula pucnjava, otkrili su svjedoci za Reuters. 

Prosvjednici su optužili Tranzicijsko vojno vijeće za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju “masakrom”. Vojno vijeće poručilo je kako su za cilj imali “neposlušne” skupine u susjednom području.

Dvije strane su zbog toga prekinule komunikaciju, nakon što su već dva tjedna pregovarale oko toga tko će vladati u tranzicijskom razdoblju. Pregovori su stali na mrtvoj točki. 

Tranzicijsko vojno vijeće ponudilo je prosvjednicima osnivanje vlade, ali ustraju na održavanju svojih ovlasti do kraja tranzicijskog razdoblja. Prosvjednici žele da civili predvode vladu u tranzicijskom razdoblju.

Izvor: Al Jazeera i agencije