Video: Najsnažnija erupcija Etne u 20 godina

[YouTube/ EtnaMiky]

Vulkan Etna na italijanskom otoku Sicilija u petak je imao najsnažniju erupciju u posljednjih 20 godina, a stup dima i plina visok sedam kilometara izdizao se iznad lave, objavio je Italijanski geofizički i vulkanološki institut (INGV).

Erupcije ovog vulkana, najvišeg u Europi  (3.350 metara), relativno su česte, ali ova, koja je počela u četvrtak, bila je posebno dojmljiva, navodi INGV.

Kilometrima daleko je bio vidljiv stup dima.

Najintenzivniju aktivnost ima Etnin krater „Voragine“ koji je, uz vodopade lave, izbacio eruptivni stup magme, pepela i plina visok sedam kilometara koji vjetar nosi prema jugu.

Aktivnosti na aerodromima u Cataniji, gradu u podnožju vulkana, te u Reggio Calabriji, poremećene su.

“Prljava oluja”

Neki letovi su preusmjereni, a zračna luka Catanije je u petak bila sredinom dana zatvorena jedan sat kako bi se pista očistila od nakupljenog pepela.

Navodi se kako je „najveći spektakl erupcije“ bila „prljava oluja“ tokom koje su se fragmenti stijena sudarali sa komadićima leda i tako izazivali munje unutar vulkanske maglice.

Nekoliko sela i gradova nalazi se u podnožju Etne i mnoge mjere sigurnosti su pokrenute. Iskopani su kopovi i izgrađene betonske brane kako bi se skretala lava od naseljenih mjesta.

Vulkan Etna je aktivan 2,5 miliona godina, a naučnici su ustanovili porast broja erupcija nakon što je stvoren novi jugoistočni krater 70-ih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Agencije