Video: Najmanje 45 mrtvih u eksploziji autobombe kod Al-Baba

Područja pod kontrolom opozicije trebaju biti pošteđena ruskih i Vladinih napada (EPA)

Izvor: [YouTube/Qasioun News Agency]

Najmanje 45 ljudi je ubijeno, dok je više osoba povrijeđeno u napadu autombombom u selu pored sirijskog grada Al-Baba, izvijestila je opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Autombomba je pogodila vojne urede u Sousianu, koji je 10 kilometara udaljen od pobunjeničkih linija, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Veliki broj civila se okupio kod kontrolne tačke i odjednom se dovezao bombaš samoubica i detonirao bombu. Među žrtvama bi mogli biti i borci Slobodne sirijske vojske. Izgleda da je ovo upozorenje ISIL-a“, javio je reporter Al Jazeere Andrew Simmons.

ISIL istjeran iz grada

Pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije, uz podršku turskih oružanih snaga, zauzeli su u četvrtak centar sirijskog grada Al-Baba.

Javljeno je da je centar Al-Baba u potpunosti oslobođen od pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant te kako snage sirijske opozicije i turske vojske uklanjaju minsko-eksplozivne naprave koje su borci ISIL-a prije povlačenja ostavili u gradu.

Ofanziva “Štit Eufrata” pokrenuta je 24. augusta 2016. godine na sjeveru Sirije u cilju neutralizacije prijetnji oružanih grupa, s akcentom na ISIL i s ciljem jačanja sigurnosti u sirijsko-turskom pograničnom pojasu.

Ofanzivu provode sirijske opozicione snage, a podržavaju ih i turske snage.

Nakon oslobađanja pojasa između Azaza i Jarabulusa, snage sirijske opozicije i Turske su početkom decembra prošle godine počele operaciju preuzimanja Al-Baba.

Izvor: Al Jazeera i agencije