Video: Najmanje 39 mrtvih u napadu ISIL-a u Bagdadu

Najmanje 39 ljudi izgubilo je život, a 57 je ranjeno u napadu automobilom bombom koji je izveo pripadnik Islamske države Irak i Levant (ISIL) na vrlo prometnom trgu u bagdadskom Sadr Cityju u ponedjeljak, objavili su liječnički i sigurnosni izvori.

Napadač koji je vozio kamion uletio je na pijacu gdje se prodaje voće i povrće, a u blizini se nalazi i policijski kontrolni punkt, saopćila je policija.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad putem agencije Amaq, nazvavši ga “mučeničkom operacijom”. Grupa je također potvrdila odgovornost za tri eksplozije u subotu širom glavnog grada, u kojima je poginulo 29 ljudi.

Osvajanje Mosula bio bi kraj ISIL-a

Iračke snage, uz podršku američkih bore se trenutno kako bi istjerale borce ISIL-a iz Mosula, njihovog uporišta na sjeveru zemlje, ali se suočavaju s žestokim otporom.

Ponovo osvajanje Mosula, ocjenjuju analitičari, vjerovatno bi značilo kraj kalifata, ali borci ISIL-a bi i dalje bili sposobni boriti se gerilskim načinom u Iraku te napadima na zapadu.

Otkad je počela ofanziva na Mosul 17. oktobra, elitne snage ponovno su osvojile četvrtinu grada. Premijer Haider al-Abadi rekao je da će borci ISIL-a biti protjerani iz zemlje do aprila.

Izvor: Agencije