Oglasi

VIDEO: Najlakši metal balansira na vrhu maslačka

Materijal nazvan mikromreža je 100 puta lakši od stiropora ali još uvijek krut poput metala.

''Mikromreža'' je 100 puta lakša od stiropora [Boeing/Youtube]

Ultralaganu metalnu mikrorešetku, tzv. 'mikromrežu' izmislili su znanstvenici s kalifornijskih sveučilišta UC Irvine i Caltech te kompanije HRL Laboratories.

Istraživački tim Boeinga je još prije nekoliko godina javio o pronalasku najlakšeg metala na svijetu. Nedavno je predstavljen u promotivnom videu.

Materijal nazvan "mikromreža" je sto puta lakši od stiropora, ali još uvijek krut poput metala."Mikromreža" je inspirisana strukturom ljudskih kostiju koje su čvrste izvana i uglavnom šuplje iznutra, 99.99 posto njene strukture je zrak.

Metal otkriva i uspjehe na području nanotehnologije budući da je riječ o šupljim cijevima, u slučaju prototipa načinjenima od nikla, koje su debele tek stotinu nanometara, odnosno hiljadu puta tanje od ljudske vlasi.

Zahvaljujući praznini između molekula, mreža ima izraziti potencijal upijanja energije, što Sophia Yang iz HRL laboratorija ilustrira izazovom bacanja jajeta s visine od 25 katova. 

Prema njenim riječima, dovoljna je tek mala količina mikromreže da bi se jaje zaštitilo od razbijanja, dok je u istu svrhu jaje potrebno zamotati u oko jedan metar zaštitnog omota s mjehurićima.

Tehnologija podrazumijeva budućnost avijacije u kojoj će zrakoplovi biti značajno lakši, ali još uvijek čvrsti poput današnjih modela. "Ovaj bi materijal u budućnosti mogao pomoći Boeingu da puno uštedi na težini aviona i učini ih učinkovitijima u potrošnji goriva," rekla je Yang.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.