Oglasi

Video: Muzej holandskog bataljona u Potočarima

Gradnja Muzeja holandskog bataljona je opomena državama da ne padnu na ispitu poput Holandije, tvrde majke Srebrenice.

Izvor: Agencija Anadolija

U Memorijalnom centru u Potočarima počeli su radovi na izgradnji zgrade Muzeja holandskog bataljona u znak opomene na genocid u Srebrenici. U toku je prva faza radova, a plan je da sve bude završeno do kraja 2015. godine.

Izgradnju zgrade Muzeja holandskog bataljona pomogla je holandska organizacija Pax, javlja agencija Anadolija.

Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra u Potočarima, rekao je kako će bivša zgrada laboratorije i kontrole bivše Fabrike akumulatora biti pretvoreni u Muzej holandskog bataljona.

"Realizacija ovog projekta odvijat će se u dvije, čak možda i u tri faze. Prva faza će trajati 120 dana i u tom periodu će se izvršiti građavinsko-arhitektonski radovi na cjelokupnom objektu. Nakon toga ćemo pristupiti drugoj fazi, za koju je predviđeno da traje 150 radnih dana. Cilj nam je da taj objekat, odnosno njegova unutrašnjost, bude opremljen isto kao 1995. godine. Sa našim partnerom, holandskom organizacijom Pax, sa kojom imamo potpisan memorandum o razumijevanju, pokušaćemo da objekat opremimo i namještajem identičnim ili bar sličnim koji odgovara tom periodu", rekao je Smajlović.

'Obaveza prema žrtvama'

On je dodao da će biti nabavljeni audio i videooprema, fotografije, karte i svi predmeti koji su tu bili 1995. godine.

Holandski okružni sud, koji je prošle godne odlučivao o građanskoj tužbi, presudio je da je Holandija odgovorna za smrt više od 300 Srebreničana, koji su ubijeni nakon što su ih holandski vojnici predali snagama bosanskih Srba.

Srebrenička udruženja samo su djelimično zadovoljna, jer sud nije proglasio Holandiju odgovornom za više od 8.000 ubijenih Srebreničana, koji su u julu 1995. godine nalazili u zaštićenoj zoni UN-a.

U fokusu građanske tužbe bio je navod da holandski vojnici, tadašnji pripadnici mirovnih snaga, nisu zaštitili Bošnjake u UN-ovoj zaštićenoj enklavi u istočnoj Bosni kada je Vojska Republike Srpske zauzela grad. 

Članice udruženja majki Srebrenice smatraju da je, bez obzira na činjenicu da je Holandija kriva za genocid u Potočarima, gradnja Muzeja njihova obaveza i dužnost prema svim žrtvama genocida.

"Gradnja ove zgrade za nas je prvo tužna, jako tužna i bolna. Ali, s druge strane to je, ipak, pozitivna stvar i to je opomena svim državama da ne padnu na ispitu na kojem je Holandija pala. Do sada je na Memorijalnom centru sve trebalo da se uradi, da se pozlati. Mi nikakve koristi od toga nećemo imati, ali će to biti opomena budućim generacijama da se ovo što se desilo nikom nikad ne ponovi", rekla je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

Prije nekoliko godina urađen je projektni plan kako bi trebao izgledati Memorijalni kompleks u Potočarima.

Do sada je urađen ulazni blok, na kojem su oznake UN-a i holandskog bataljona, a napravljene su, također, biblioteka i multimedijalna soba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.