Oglasi

Video: Muslimani pomažu australijskim farmerima

Muslimanski humanitarni radnici u Australiji donirali su kamione sijena kako bi pomogli farmerima za vrijeme najgore suše.

Muslimanski humanitarni radnici u Australiji donirali su kamione sijena kako bi pomogli farmerima za vrijeme najgore suše u saveznoj državi New South Wales.

Brane su ispražnjenje i to uništava usjeve pšenice i ječma.

Kamioni su natovareni sa 132 bala sijena kako bi došli do farmi gdje će poslužiti kao hrana za stoku.

Veliki pad u proizvodnji pšenice

„Sa sobom smo povukli tri kamiona sa po 44 bala sijena na svakom kamionu. Pričali smo sa predstavnicima, koji će pokušati pravilno rasporediti sijeno svim farmerima kojima potrebno,“ objašnjava jedan od organizatora akcije.

Premijer Australije Scott Morrison rekao je kako suša nije povezana sa klimatskim promjenama, iako farmeri navode kako je suša zbog klimatskih promjena još teža.

Pšenica je najveći poljoprivredni izvozni proizvod Australije, i brojke 'pate'. Zbog suše će ove godine biti proizvedeno samo trećina prosječnog usjeva pšenice.

Ali mali tim humanitaraca nada se da će bar neko vrijeme pomoći farmerima.

Izvor: AJ+

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.