Video: Muškarac nasilno izbačen iz američkog aviona

 

 

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako pripadnici osiguranja nasilno izbacuju muškarca azijskog porijekla iz aviona kompanije United Airlines u Sjedinjenim Američkim Državama, izazvali su salve kritika.

Incident se desio u nedjelju, pred polazak leta 3411 sa čikaškog aerodroma O'Hare za Louisville.

Nekoliko snimaka koje su napravili putnici, pokazuju kako pripadnici osiguranja izvlače muškarca iz aviona, vukući ga za ruke duž koridora između sjedišta u avionu.

Putnici su naveli kako je muškarac, čiji se povici čuju na snimcima, povrijeđen, te kako mu je krv išla na usta.

Također su objavili kako je United prodao previše karata za ovaj let i tražio od četiri putnika da ustupe svoja mjesta uposlenicima ove firme.

Kada se niko nije dobrovoljno javio, izabrana su četiri putnika i traženo je od njih da napuste avion.

Krv na licu

Muškarac na snimku je bio jedan od njih. Putnici navode kako je on rekao da je ljekar te da narednog dana mora pregledati nekoliko pacijenata.

Nakon što je nasilno izbačen, muškarac se vratio u avion iako je imao krv na licu, pokazuju snimci. U drugom videosnimku, očito potresen, više puta govori: „Moram kući“.

Incident je izazvao žestoke reakcije na društvenim mrežama, a neki korisnici su pozivali i na bojkot United Airlinesa. Neki su isticali azijsko porijeklo muškarca, dok su drugi kritizirali ostale putnike što nisu spriječili njegovo izbacivanje.

Nakon kritika, United je u seriji  poruka na Twitteru objavio kako je „Let 3411 iz Chicaga u Louisville bio prebukiran“.

„Nakon što je naš tim tražio dobrovoljce, jedan od klijenata odbio je napustiti avion dobrovoljno i sigurnosne snage su pozvane u pomoć. Izvinjavamo se zbog prebukiranja. Druge detalje o izbačenom klijentu tražiti od vlasti“, objavio je United Airlines.

Izvor: Al Jazeera