Video: Muhammad Ali – ‘pravo lice islama’

Muhammada Alija ćemo se sjećati kao istinskog oličenja islama, kažu stanovnici u njegovom rodnom gradu Louisvilleu.

Stotine ljudi došlo je pred rodnu kuću bokserske legende, sada muzeja posvećenog njegovom životu, kako bi mu odali počast. 

Ostavljali su cvijeće i poruke, ali i govorili o tome kako je Alijevo ponašanje primjer kako razbiti predrasude o islamu i muslimanima. 

“Sa svim onim što se danas dešava, većinu vremena u medijima vidite lošu sliku o muslimanima. Jedna osoba koja donosi dobru sliku je Muhammad Ali i on je predstavljao ono što je istinski islam”, kaže Hamza Shah, liječnik iz Louisvillea, gdje je Ali odrastao i počeo se baviti boksom. 

Najizgledniji kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima Donald Trump izazvao je ljutnju javnosti kada je predložio zabranu ulaska muslimanima u SAD-u. 

“Mi kao muslimani se moramo suprotstaviti onima koji koriste islam kako bi propagirali svoje lične interese”, rekao ja Ali kao odgovor na ovaj Trumpov prijedlog. 

“Vjerujem da bi naše političke vođe trebale koristiti svoje pozicije da donesu razumijevanje religije islama”, dodao je. 

‘Čovjek istine’

“Slovio je za čovjeka istine, a muslimani se ugledaju na ljude koji su, ne samo puni istine, nego i saosjećanja i milosti”, kaže Syed Hussein Shaheed, imam iz Chicaga. 

Ali je bio poštovan u muslimanskom svijetu – od Pakistana, Indonezije, preko Saudijske Arabije do Malezije i širom Afrike – zbog vrijednosti koje je zagovarao, dodaje imam. 

Ta poruka tolerancije i saosjećanja sa drugima je prenesena i tokom molitvene službe u čast Alija u islamskom centru u Lousivilleu. 

“U vrijeme kada nas kandidat za najmoćniju poziciju na svijetu potiče da se bojimo onih koji su drugačiji od njih, trebamo glas, trebamo prisustvo Muhammada Alija”, kaže Derek Penwell, koji vodi kršćansku crkvu u gradu. 

Nakon napada 11. septembra 2001, Ali je upozoravao Amerikance da ne kategoriziraju sve muslimane kao “ekstremiste”. 

“Islam je vjera mira. Ne promovira terorizam i ubijanje ljudi. Ljut sam jer svijet vidi određenu grupu pratilaca islama koji izazivaju destrukciju, ali oni nisu pravi muslimani. Oni su rasistički fanatici koji sebe nazivaju muslimanima, dozvoljavajući ubistva hiljade ljudi.”


Foto: Getty

Ponovio je tu poruku u decembru u svom odgovoru Trumpu, rekavši: “Pravi muslimani znaju da okrutno nasilje takozvanih islamskih džihadista ide protiv samih temelja naše vjere.”

Kandidat demokrata za predsjedničke izbore Bernie Sanders rekao je da Ali nije bio samo vrhunski sportista, nego i šampion građanskih prava i istinski vjernik. 

“Svim pristalicama Donalda Trumpa koji smatraju da je u redu da nam govore da su voljeli Muhammada Alija, ali mrze muslimane, poručujem da je Muhammad Ali bio posvećeni musliman koji je svoju vjeru shvatao jako ozbiljno”, kazao je. 

Alijev ukop održat će se u petak u Louisvilleu, a vjersku službu vodit će imam Zaid Shakir, njegov bliski prijatelj i jedan od osnivača Koledža Zaytuna. 

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i glumac Billy Crystal bit će među onima koji će održati govor sjećanja na Alija.

Izvor: Agencije