Video: Mobilne crkve kamionom stižu na željenu adresu u Srbiji


[Anadolija]

Crkve “za ponijeti” od čelične konstrukcije, kamena i granita, koje se viljuškarom tovare na kamion i odvoze na željeno mjesto, prave se u radionici porodice Mančić iz Gadžinog Hana kod Niša.

Ekipa Anadolije posjetila je idejnog tvorca ovog proizvoda i zavirila u jednu od takvih crkava u obližnjem selu Krastavče.

Građevina u koju može stati dvadesetak vjernika sasvim je dovoljna za bogosluženja i vjerske obrede u selu od stotinjak stanovnika. Nekada im je najbliža crkva bila na desetine kilometara daleko, a danas crkveno zvono odzvanja i njihovim selom.

Imaju gdje da zapale svijeću i pomole se. To je jedna od ukupno 12 mobilnih crkava koje je sa svojim majstorima do sada napravio šezdesetšestogodišnji Svetislav Mančić.

Jedini proizvođač prenosivih crkava

Tržištu je ovaj proizvod ponudio prije šest godina, nakon što se obradom kamena bavio pune četiri decenije. Tvrdi da je u Srbiji i okruženju jedini proizvođač prenosivih crkava, a one su iz njegove kamenorezačke radionice vožene stotinama kilometara daleko i danas služe vjernicima na Divčibarama, Maljenu, u selima Semeteš kod Raške ili Rajićevo kod Vlasotinca…

“Došao sam na ideju da radimo mobilne crkve posle toliko godina iskustva, shvatio sam da imamo mnogo malih sela sa starim ljudima gde nema crkava. Ja sam te crkve namenio i enklavama na Kosovu, bolnicama, kasarnama, staračkim domovima”, priča Svetislav. 

Posao, kako kaže, radi “uz blagoslov i po kanonima pravoslavne crkve”. Dimenzije moraju da budu prilagođene transportu, tako da je površina crkve “za ponijeti” oko 16 kvadratnih metara. Transport je i najteži dio posla jer pri podizanju sa tla i spuštanju na lokaciju viljuškarom postoji šansa da se građevina teška devet tona ošteti.

Od porudžbine crkve, za koju se materijali pažljivo biraju, do isporuke na željenu adresu čeka se oko dva mjeseca. 

“Najvažnija je čelična konstrukcija koja će nositi sve, zatim dolazi oblaganje kamenom, pod je urađen od granita sa podnim grejanjem, gde možete da programirate željenu temperaturu da bi bilo toplo kada dođete na službu”, objašnjava Svetislav.

Crkva ‘za ponijeti’ za 15.000 eura

Ovo zdanje ima i izolaciju od vlage i protivgromovnu konstrukciju. Unutrašnjost je ikonopisana, dijelom kako je propisano, dijelom po želji naručioca, a na podu se nalazi mozaik sastavljen od oko 800 dijelića kamena. Sve je, kažu majstori, onako kako treba da bude. 

“Obratio sam se vladiki niškom za mišljenje. Njegov savet mi je puno značio. On je bio oduševljen, uputio nas je u neke tajne detalja koje nismo znali. Pokazao nam je i pomogao puno”, kaže Svetislav. 

Još jedna od prednosti ovakvih crkava je, priča Svetislav, to što se mogu više puta premještati na nove lokacije. Njihovi kupci treba da budu spremni da izdvoje oko 15.000 eura, a uglavnom je riječ o dobrostojećim ljudima koji žele da doniraju vjerske objekte svom selu.

Svetislav se nada da će uskoro napraviti prvu prenosivu crkvu za izvoz jer su se javili interesenti iz Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

Izvor: Agencije