Video: Milioni oduševljeni džinovskim robotom iz Yokohame

Proizvodnja robota "Gundam" je počela 2014. godine (Yoshi115t via Reuters)

Snimci robota visokog 18 metara koji korača u japanskom lučkom gradu Yokohami oduševili su korisinke društvenih mreža, prikupivši više od šest miliona pregleda prošle sedmice.

Robot predstavlja najistaknutiji dio ponude zabavnog centra “Gundam Factory Yokohama”, turističke atrakcije čije je otvaranje odgođeno do decembra zbog pandemije korona virusa.

Snimci, koje je telefoto objektivom napravio korisnik Twittera @yoshi115t, čini se prikazuju testove pokretljivosti bijelog robota koji dominira nad brodovima koji se kreću u pozadini.

Na snimku robot pravi nekoliko koraka pri izlazu iz skladišta, nakon čega klekne, a zatim podigne desnu ruku kako bi usmjerio prema nebu.

Popularna animirana serija iz 70-ih

Veliki humanoidni robot napravljen je po uzoru na onog iz popularne japanske animirane serije iz 70-ih godina prošlog stoljeća “Mobile Suit Gundam”, u kojoj ljudi upravljaju ogromnim ratnim robotima.

Proizvodnja robota “Gundam” je počela 2014. godine, a visok je više od 18 metara i težak 24 tone.

Sastoji se od 200 dijelova, napravljenih od mješavine metala i plastike ojačane karbonskim vlaknima, podaci su kompanije koja ga je napravila.

Franšizom Gundam upravlja Bandai Namco Holdings.

Inženjerska kompanija Yaskawa Electric Corp i proizvođač industrijskih robota Nabtesco Corp su među kompanijama koji prave dijelove za džinovskog robota.

Izvor: Al Jazeera i agencije