Video: Mijanmarske snage spalile Rohinju

Uplakane žene vrište od tuge pokraj puta. One ne znaju kome da se žale i od koga da traže pravdu. Ovo nije jedini slučaj, jer njihova životna priča predstavlja samo dio patnje jednog cijelog naroda koji je već desetljećima izložen progonu, ugnjetavanju i poniženju u pokrajini Arakan (zapadni Mijanmar).  

Aktivisti Rohinja objavili su videosnimak na kojem se pojavljuje djevojka i kaže da su “burmanske snage sigurnosti ubile i spalile njenog oca (Abdul-Salama)”, a da su njegovi posmrtni ostaci ukopani ispred kuće. Ovaj incident dogodio se u jednom selu u distriktu Maungdaw tokom vojne kampanje koju su pokrenule mijanmarske snage protiv manjine Rohinja u pokrajini Arakan u oktobru prošle godine.

Patnje ove porodice nisu se zaustavile na tome. Nedavno je uhapšena i njihova majka (Salma Khatun) zbog toga što je razgovarala s međunarodnom delegacijom i žalila se sigurnosnom zvaničniku u regionu. Osuđena je na šest mjeseci zatvora pod optužbom da je davala lažne informacije. Nakon očeve smrti u ovoj porodici ostale su samo žene jer nisu imale drugih muških članova. Sada su ostale i bez krova nad glavom, poput stotina drugih porodica Rohinja muslimana u ovoj pokrajini. 

Humanitarna kriza

U ovom incidentu nije stradao samo njihov otac Abdul-Salam, prema riječima djevojaka. Ubijena su još dvojica i ukopana u isti grob s njihovim ocem. Sada im je srušena i kuća, a djevojke su ostale bez roditelja i igdje ičega.

Porodica je apelirala na muslimane, aktiviste za ljudska prava i međunarodnu zajednicu da okončaju ovu humanitarnu krizu u Arakanu, vrate prava ovoj manjini i pozovu na odgovornost ekstremne budiste i snage sigurnosti odgovorne za nasilje, ubistva i silovanja.    

Komentirajući situaciju u Arakanu, aktivist za ljudska prava Ahmed Abu al-Kheir rekao je da vlasti Mijanmara nastavljaju ugnjetavati narod Rohinja na različite načine. Njihovi vojnici i dalje se odnose prema muslimanskoj manjini na najsuroviji i najokrutniji način. Uprkos međunarodnim apelima, ubistva, progoni i silovanja i dalje su u porastu. 

Dodaje da vlasti i dalje namjerno prikrivaju tragove zločina i istinu od očiju humanitarnih i organizacija za ljudska prava. Vrhovna vlast još je jako pristrana prema počiniteljima zločina protiv čovječnosti, civilima i vojnicima, koji su neprijateljski usmjereni prema muslimanima.   

Abu al-Kheir optužio je vlasti da ne čine ništa da istraže i otkriju napade i zločine počinjene nad Rohinjama, što je ohrabrilo mnoge pripadnike sigurnosnih snaga i civile budiste da napadaju muslimane.  

Izvor: Al Jazeera