Video: Merkur između Zemlje i Sunca

Merkur, najmanja planeta Sunčevog sistema, našla se u tranzitu između Zemlje i Sunca, a taj rijedak fenomen je potpuno vidljiv u zapadnoj Evropi i Sjevernoj i Južnoj Americi.

To je prvi takav fenomen poslije 10 godina, a u Francuskoj je posljednji put viđen 2003. godine.

U zemljama u kojim je nebo bilo vedro, posmatrači su mogli vidjeti prolazak Merkura, koji se našao ispred Sunca u vidu crnog koluta, prenosi Beta.

Za potpuno praćenje te rijetke pojave bili su neophodni astronomski instrumenti, ali je zahvaljujući brojnim naučnim institucijama, među kojima je i NASA, omogućeno i posmatranje preko interneta.

Merkurov tranzit počeo je oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu i trajat će skoro do 21 sat, a biće vidljiv samo u dijelovima svijeta u kojima je u tom trenutku dan.

Misteriozna planeta

Merkur je planeta najbliža Suncu, a za astronome i dalje predstavlja misteriju i nedovoljno je istražena.

Francuski naučnik Pierre Gassendi prvi je 1631. godine posmatrao tranzit Merkura ispred Sunca, kojeg je nekoliko godina ranije predvidio njemački astronom Johannes Kepler, ali nije dočekao da ga vidi jer je umro 1630. godine.

Merkurova tačka najbliža Suncu udaljena je od njega 46 miliona kilometara, a najudaljenija 70 miliona.

Iako je najmanja planeta Sunčevog sistema, sa prečnikom od samo 4.780 kilometara, Merkur se kreće veoma brzo i okrene se oko Sunca za 88 dana.

Zbog manje i brže orbite, Merkurov tranzit je češći nego kod ostalih planeta i događa se 13 do 14 puta u jednom stoljeću.

Sljedeći Merkurovi tranziti dogodit će se u novembru 2019. godine, u novembru 2032. i u maju 2049.

Izvor: Agencije