Video: Masovna tuča u turskom parlamentu zbog Sirije

Na snimcima se vide zastupnici koji su se popeli na stolove kako bi udarali protivnike (AP)

U turskom parlamentu danas je izbila tuča između zastupnika vlasti i opozicije tokom napete rasprave o vojnoj umiješanosti Turske na sjeverozapadu Sirije.

Video snimci su pokazali kako se više desetaka zastupnika iz stranke predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i glavne opozicione stranke guraju i udaraju dok drugi pokušavaju da spriječe tuču, prenijela je Beta.

Na snimcima se vide zastupnici koji su se popeli na stolove kako bi udarali protivnike, kao i neki koji su oboreni na pod.

Tuče su česta pojava u turskom parlamentu.

Sukob je počeo tokom govora Engina Ozkoca, člana opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) koji je ranije na konferenciji za novinare Erdogana nazvao „nečasnim, neshvatljivim, malim i izdajnikom“.

Erdogan optužio opoziciju

On je optužio Erdogana da šalje tursku djecu u rat dok je njegovo potomstvo navodno izbjegavalo dugogodišnju vojnu službu.

Tokom govora pred članovima svoje stranke, Erdogan je ranije optužio opoziciju da je „nečasna i izdajnička“ zbog ispitivanja vojnog učešća Turske u sirijskoj provinciji Idlib.

 

 

Napetosti rastu nakon smrti više od 50 turskih vojnika u Idlibu u proteklih mjesec, uključujući 33 koji su ubijeni u napadu u četvrtak.

Turska je poslala hiljade vojnika u Siriju kako bi pomogla u sprječavanju sirijske vlade da povrati provinciju Idlib i da podrži borce sirijske opozicije.

Izvor: Agencije