Oglasi

Video: Letjelica koja spašava Zemlju od udara asteroida

Autonomna letjelica Evropske svemirske agencije će presretati asteroide i prikupljati informacija o njihovom sastavu.

[YouTube/European Space Agency, ESA]

U slučaju da Zemlja bude pod prijetnjom udara asteroida, autonomna letjelica "Hera", koju proizvodi Evropska svemirska agencija - ESA, trebala bi biti tu da zaštiti planetu.

Inžinjeri ESA-e razvijaju letjelicu "Hera" i planiraju njenu prvu misiju na par asteroida koji se zove "Didymos".

Trenutno traže način da učine letjelicu autonomnom, slično kao samovozeće automobile, prenosi portal Digital Trends.

“Ako mislite da su samovozeći automobili budućnost na zemlji, onda je 'Hera' pionir u istraživanju dalekog svemira", rekao je Paolo Martino, glavni sistemski inženjer moguće ESA-ine misije nove letjelice.

Letjelica će prikupljati informacije od obližnjih objekata koristeći senzore, preko kojih će izgraditi model svoje okoline.

Kinetički udar na asteroid

Nakon toga bi letjelica mogla odrediti siguran put oko objekata, navigirajući sigurno na visiini od 200 metara iznad površine asteroida.

Glavni zadatak nove letjelice bilo bi presretanje asterodida i prikupljanje informacija o njihovom sastavu, strukturi i kako bi se ponašali u slučaju "kinetičkog udara".

To podrazumijeva jak udar letjelice u asteroid, u nadi da bi sila udara preusmjerila putanju asteroida koji prijeti Zemlji.

Razvoj letjelice "Hera" dio je ESA-ine misije procjene efekta udara i preusmjerenja asteroida.

Iz ESA-e su podijelili snimak navigacijskog testa nove letjelice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.